RATA SKORO KAO LANE: Lokalni poreznici uveravaju da nameti na imovinu neće biti značajno veći

E. V. N.

13. 05. 2021. u 12:00

VLASNICI nekretnina u Srbiji moraju da plate i drugu ratu poreza na imovinu. Rok ističe 17. maja.

РАТА СКОРО КАО ЛАНЕ: Локални порезници уверавају да намети на имовину неће бити значајно већи

Foto G. Šljivić

Većina će i obavezu za drugo tromesečje, međutim, morati da izmiri na osnovu prošlogodišnje računice. U javnim upravama prihoda širom Srbije uverevaju da ovogodišnji obračuni nisu značajno veći. Građani, kojima su komšije lane prodajom stanova uvećali poreske osnovice, imaju rok od 15 dana od prijema rešenja da izmire razliku.

U Sekretarijatu za javne prihode Beograda uveravaju da su sva poreska rešenja za 2021. godinu doneta do sredine aprila. Deo je uručen u elektronske sandučiće poreskih obveznika, a ostala rešenja su data "Pošti Srbije" na štampu i distribuciju.

- Prema raspoloživim podacima, dostava rešenja je pri kraju - odgovaraju u Sekretarijatu.

- Prosečne cene kvadrata za 2021. utvrđene su na osnovu podataka o cenama ostvarenim u prometu od početka godine do 30. septembra. Nije bilo značajnijeg pomeranja. Prosečne cene stanova i garaža su uglavnom povećane jedan do šest odsto, građevinskog zemljišta do pet odsto, dok ostale vrste nepokretnosti imaju različita povećanja i smanjenja u zavisnosti od zone, ali ne više od pet odsto.

Prestonica ove godine računa da će od poreza na imovinu naplatiti 5,37 odsto veći iznos. Neće, međutim, sve stići od povećanja obaveze, već i od većeg obuhvata. Beogradski poreznici nameravaju da za 2,65 odsto povećaju broj obveznika.

Zrenjaninci će i za majsku ratu prepisivati prošlogodišnji iznos. Kako ističe Nikolina Šerfeze, šef lokalne poreske administracije u Zrenjaninu, zbog brojnih promena, poreska rešenja za ovu godinu nisu poslata građanima.

- Promene će imati samo oni građani koji nisu plaćali rate za prošlu godinu i imaju poreski dug - napominje Nikolina Šerfeze.

- Ima naravno i slučajeva kada građani ne dobiju nalog za uplatu, a to znači da su u pretplati i da nemaju razloga za brigu. Zrenjaninci i meštani okolnih mesta ne treba da se plaše izmene zakona o oporezivanju pomoćnih objekata. Ova izmena uglavnom se odnosi na hangare i velike hale, koji su poreskoj upravi prijavljivani kao pomoćni objekti. Vlasnici garaže i šupa nemaju nikakvih razloga za brigu i paniku.

Rešenja za porez na imovinu nisu poslata ni žiteljima Čačka. U ovom gradu kasni ugovor sa "Poštom".

- To ne zavisi od mene, i izvan je mojih mogućnosti - rekao nam je Duško Savković, načelnik Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju.

- Ipak, ta činjenica ne umanjuje obavezu građana da porez izmiruju na vreme, odnosno prema prethodnom rešenju koje su dobili. Ove godine se beleži drastičan pad poreza na poslovne objekte u prvoj zoni, dok je, sa druge strane, uočeno povećanje iznosa poreza za stambene objekte u trećoj zoni. Poljoprivredni objekti se ne oporezuju, ali sve dogradnje, poput letnjih kujni ili slično će se oporezivati. Tu, takođe, spadaju i garaže ili šupe.

KAD SE GUBI "POPUST"

LOKALNE poreske administracije prošle godine su postale znatno ažurnije i mnogima prvi put ukinule umanjenja, jer vlasnik nekretnine u njoj ne živi. Porez se umanjuje za 50 odsto, a maksimalno 20.000 dinara, za stanove i kuće u kojima stanuje poreski obveznik. U suprotnom "popust" se ukida. U toj situaciji su se našli i porodice u kojima su preminuli vlasnici nekretnina.

- U svim slučajevima gde se službenim putem dođe do podataka o promeni elemenata za utvrđivanje poreza na imovinu, koje obveznik nije prijavio u skladu sa zakonom, vrše se izmene - upozorili su poreznici.

- Nakon smrti poreskog obveznika, držalac ili naslednik nepokretnosti ima obavezu da u roku od 30 dana prijavi porez na imovinu na svoje ime.

I Vranjanci tek treba da dobiju poreska rešenja. Nadležni obećavaju do kraja maja meseca.

Elektronski su prosleđena "Pošti Srbije" na štampu i isporuku, dok je već isporučena u elektronsko sanduče. Ove godine poreski obveznici vlasnici stanova u prvoj i drugoj zoni zoni imaće povećanje poreza na imovinu za devet odsto u prvoj zoni i sedam odsto u drugoj zoni.

- Osnovica poreza na imovinu utvrđuje se na osnovu prosečne cene kvadratnog metra - pojašnjava Nenad Tasić, rukovodilac odeljenja za budžet i finansije gradske uprave u Vranju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)