NA EGEJSKOM MORU JOŠ VAŽI POLICIJSKI ČAS: Grčka počinje polako da popušta mere, kako bi ih ukinula s početkom sezone

E. R.

28. 04. 2021. u 09:46

GRČKA je otvorila svoje granice, ali srpskih turista trenutno gotovo i da nema. Letnja sezona počinje 14. maja, međutim, epidemiološke mere, koje važe za građane ove zemlje, država počinje polako da ublažava.

НА ЕГЕЈСКОМ МОРУ ЈОШ ВАЖИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Грчка почиње полако да попушта мере, како би их укинула с почетком сезоне

Grci čekaju srpske turiste / Foto M. Anđela

Kako se ističe u Službenom glasniku Grčke, policijski čas, oko predstojećih uskršnjih praznika se skraćuje. Tako, zatvaranje sada traje od 22 časa uveče do pet sati ujutru. A od 3. maja, pomera se na 23 časva. I dalje, međutim, ostaje zabrana međuregionalnih putovanja. Vikendom je dozvoljeno međuopštinsko kretanje, unutar jedne regionalne jedinice.

Tokom službi u crkvama, obavezna je upotreba dvostrukih maski za vernike. Uz to sveštenici i pevači u crkvi će morati da rade samotestiranje. Ograničen je i broj ljudi u crkvama.

- Od 3. maja bi trebalo da stupi na snagu ukidanje slanja SMS poruka, koje su Grci morali da šalju kako bi izašli napolje - navodi se u grčkom "Službenom glasniku". - Putovanje iz jedne u drugu regiju zabranjeno je do 10. maja, osim zbog posebnih razloga.

Tržni centri otvoreni su pre nekoliko dana. Ipak, ograničenja i ovde postoje. Tako, kupovina na malo moguća je samo uz slanje SMS poruke. Dozvoljen je jedan odlazak u prodavnicu, u trajanju od tri sata. Restorani i kafići ponovo će početi da rade od 3. maja.

U srpskom Ministarstvu turizma podsećaju da je Grčka dozvolila ulazak naših državljana sa negativnim PCR testom ili potvrdom o vakcinaciji. Deca do pet godina su oslobođena testiranja, a očekuje se da će posle 14. maja biti uvedene olakšice. Tačnije, da će biti dozvoljeni serološki testovi, ali biti i pomerena starosna granica za decu.

- Putovanja u Grčku najviše planiraju porodice sa malom decom, pa bi obaveza njihovog PCR testiranja predstavlja dodatni trošak - rekli su u resornom ministarstvu. - Turisti su obavezni da najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku popune PLF obrazac prijave i pokažu ga pri ulasku u zemlju.

U EU SA SERTIFIKATOM

GRAĐANI Zapadnog Balkana bi, ako Evropski parlament prihvati predlog Evrokomore, tokom korone mogli da putuju u Evropsku uniju kao i svi Evropljani - sa digitalnim zelenim sertifikatima. Njime bi bile priznate sve sigurne i efikasne vakcine. Ovo je najavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

- Najveća evropska poslovna asocijacija podržala je uspostavljanje digitalnih zelenih sertifikata, u čiji sistem bi bio uključen i Zapadni Balkan - istakao je Čadež. - Uverena je da će to pomoći oživljavanju evropske ekonomije, obezbediti slobodno kretanje građana i privrednika i omogućiti neometano funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum