TUŽBE POGURALE ŠTRAJK: Sindikati četiri železnička preduzeća nezadovoljni zbog kolektivnih ugovora

Z. R.

25. 02. 2021. u 11:00

MAŠINOVOĐE, kontrolori, otpravnici i ostali zaposleni na železnici nezadovoljni zbog nedavno potpisanih kolektivnih ugovora u sredu su nadležnima zapretili štrajkom.

ТУЖБЕ ПОГУРАЛЕ ШТРАЈК: Синдикати четири железничка предузећа незадовољни због колективних уговора

Foto Tanjug

Četiri reprezentativna sindikata, koji tvrde da su predstavnici oko 5.000 zaposlenih, najavljuju jednočasovnu obustavu rada i proteste ispred Vlade Srbije ukoliko se u narednih 30 dana ne razmotri donošenje novih propisa, koji bi rešili pitanje plata u sva četiri društva - "Srbija vozu", "Infrastrukturi", "Srbija kargu" i "Železnicama Srbije a.d." Oni upozoravaju da veliki broj tužbi koje radnici pokreću protiv ovih preduzeća preti da uništi sva četiri železnička društva.

Zbog primene novog kolektivnog ugovora od 1. januara, sa novom cenom radnog sata više od 50 odsto železničara će imati primanja manja od minimalne zarade, a svima njima će preduzeće morati da nadoknadi razliku do minimalca.

- Svi radnici koji imaju koeficijent od 1,38 do 2,38 dobijaju istu, minimalnu platu - istakao je Saša Jović, predsednik glavnog štrajkačkog odbora. - Stvaraju se novi uslovi za utuženje, iako ova preduzeća već imaju na hiljade tužbi radnika. Ranije su podnošene zbog prekovremenog rada, a od januara zbog minimalne zarade koja je za 50 odsto zaposlenih niža od minimalca. Rukovodstvo ne ulaže dovoljno ni u opremu, obuću i odeću železničara i otpravnika, jer novac sa tih pozicija odlazi na plaćanje na osnovu ranijih utuženja. U svim stanicama od Subotice i Vranja, preko Dimitorvgrada i Šida javljaju se advokati koji pozivaju ljude da tuže firme i zbog toga što ne dobijaju adekvatnu odeću i obuću.

Predsednik sindikata železničkog saobraćaja "Nezavisnost" Zoran Vučković je istakao da je glavni zahtev železničara da cena radnog sata bude u skladu sa zakonom.

- Cena radnog sata do 1. januara je bila 73,84 dinara, a sada je 77,53, što je manje od zakonskog propisanog minimalca, po kojem je radni sat 183,9 dinara - rekao je Vučković. - Sa tom cenom radnog sata 50 odsto radnika železnice je ispod minimalne zarade.

Glavni štrajkački odbor čine predstavnici Saveza sindikata železničara Srbije, Sindikata "Srbija kargo", Nezavisnog sindikata železničara Srbije, Sindikata železničkog saobraćaja Srbije "Nezavisnost" i Regionalno-granskog sindikata železnice Srbije.

RAČUNICA

POKUŠAVAMO da objasnimo nadležnima da je upodobljavanje cene rada i koeficijenata jeftinije rešenje - rekao je Zoran Vučković. - Koštalo bi 1,2 milijarde dinara godišnje za sva četiri preduzeća, a sve tužbe dosada su koštale više od pet milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)