POČELO PUNJENJE SRPSKOG KRAKA, PRVE ISPORUKE OD JANUARA Priprema se puštanje u rad gasovoda „Turski tok“

E.B.T.

20. 12. 2020. u 15:52

SRPSKI deo gasovoda "Turski tok", koji iz Bugarske ulazi u našu zemlju, počeo je da se puni plavim energentom, a prve isporuke treba da počnu od 1. januara naredne godine.

ПОЧЕЛО ПУЊЕЊЕ СРПСКОГ КРАКА, ПРВЕ ИСПОРУКЕ ОД ЈАНУАРА Припрема се пуштање у рад гасовода „Турски ток“

Bugarska i Srbija povezane cevima

Ovo su objavili ruski mediji, a prenosi "Sputnjik", ali iz "Srbijagasa" se, još uvek, nisu oglašavali tim povodom. Ipak, vest iz ruskih medija za "Novosti" su potvrdili pojedini stručnjaci za energetiku.

Sličnu informaciju dobili smo i u Ministarstvu energetike gde kažu da do kraja godine može da se obavi i tehnička provera sistema, odnosno i probno puštanje, ali i komercijalno.

- Pritisak u gasovodu je već dovoljan da do Srbije stignu potrebne količine energenta - preciziraju u Ministarstvu. - Komercijalno snabdevanje naše zemlje iz "Turskog toka", verovatno će početi u periodu od januara do marta sledeće godine.

Planirano je da kompresorska stanica u Srbiji bude završena u maju sledeće godine, a i Bugarskoj je ostalo da uradi još dve svoje stanice. U Ministarstvu navode da u našoj zemlji treba se okončaju i radovi na blok i mernim stanicama. Međutim, kako ističu, sadašnji pritisak je dovoljan i to neće ometati puštanje u rad "Balkanskog toka", kako se drugačije naziva deonica koja ide kroz Bugarsku i Srbiju.

- Kada kompresorske stanice budu u pogonu, gasovod će raditi punim kapacitetom i moći će da snabdeva kupce u Mađarskoj i Austriji - pojašnjavaju u Ministarstvu.

Ističući koliko je "Balkanski tok" značajan za energetsku bezbednost naše zemlje, oni navode da sve potrebne količine gasa Srbija danas može da dobije iz ovog pravca. Srbija će biti, kako navode, više nego bezbedna, što do sada nije bio slučaj.

Vojislav Vuletić, takođe, naglašava da je od izuzetnog značaja što će naša zemlja moći da se snabdeva ruskim gasom i preko Bugarske, jer više neće zavisiti od nabavke plavog energenta preko Ukrajine.

I bugarska kompanija "Bulgartransgas" potvrdila je pre nekoliko dana da su u toku pripreme za puštanje u rad "Balkanskog toka". Tokom nedavne posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će srpski deo gasovoda biti otvoren do kraja decembra.

SNABDEVAĆE SE I MAĐARSKA I AUSTRIJA

GASOVOD "Turski tok", koji je pušten u rad 8. januara ove godine, postavljen je duž Crnog mora od Rusije do obale Turske, a zatim kopneni tranzitni krak ide do granica sa susednim zemljama. Iz Bugarske ulazi u Srbiju i dalje u EU. U sledećoj fazi, gas iz "Turskog toka" treba da stigne do Mađarske i kasnije do Austrije. Propusni kapacitet gasovoda, čija je dužina 930 kilometara, iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MORA DA SE JAVI POLICIJI: Lepa Lukić otputovala u Kanadu - tamo prima penziju od 900 evra