OSIGURANJE I ZA DADILJE: Elektronska dnevna prijava sezonaca mogla bi da zaživi u nekoliko oblasti

A.B.

12. 10. 2020. u 17:11

SISTEM elektronske dnevne prijave sezonskih radnika u poljoprivredi je, kako se procenjuje, prpeolivio rad na "crno" u ovoj oblasti.

ОСИГУРАЊЕ И ЗА ДАДИЉЕ: Електронска дневна пријава сезонаца могла би да заживи у неколико области

Foto: P. Milošević

Uz određena prilagođavanja ovaj model bi mogao da zaživi i u nekim drugim privremenim poslovima. Letos je formirana radna grupa koja treba da osmisli način prijave u delatnostima sa najviše neprijavljenih radnika - turizmu, ugostiteljstvu, građevinarstvu i pomoći u kući.

Pre uvođenja elektronske dnevne prijave radnika u poljoprivredi pretpostavljalo se da oko 80.000 ljudi na sezonskim i povremenim poslovima radi bez ikakvih prava, plaćenih poreza i doprinosa.

- Nakon reforme u ovoj oblasti situacija se značajno promenila - istakla je juče Tisa Čaušević, šefica Jedinice za hranu i poljoprivredu u NALED-u.

- Tokom 2018. godine samo 3.500 sezonskih radnika u poljoprivredi je bilo prijavljeno, a prošle godine čak 27.000 radnika. Za godinu i po od kada je uveden ovaj sistem u poljoprivredi, broj prijavljenih sezonaca je porastao više nego 10 puta - sa 3.500 na oko 42.500 radnika, rečeno je na skupu. Sada oko 50 odsto od procenjenog broja sezonskih radnika u poljoprivredi prevedeno je u legalne tokove uvođenjem jednostavne prijave radnika, a poljoprivreda je samo jedan od sektora gde je prepoznata ova potreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)