SLATKE KAO MED, SKUPE KAO ZLATO: Na pijacama se tezge crvene od domaćih jagoda, a cene - nebu pod oblake

G. V.

16. 04. 2024. u 14:00

PIJAČNE tezge, čini se, nikad veselijih boja nisu bile sredinom aprila.

СЛАТКЕ КАО МЕД, СКУПЕ КАО ЗЛАТО: На пијацама се тезге црвене од домаћих јагода, а цене - небу под облаке

E.B.T.

Crveni se najviše od domaćeg voća i povrća, a u tom rumenilu prednjače jagode. Prodavci ne mogu da se usaglase kakva im je prodaja, ali cene su uglavnom slične - do 600 dinara po kilogramu. Piljari kažu, čekaju se jagode iz Poljske, pa će im i cena biti pristupačnija.

Letnje temperature, uslovno rečeno, pogodovale su ranijem sazrevanju pojedinih voćnih kultura. Među njima, "slatka kao med" i "slađa od prve ljubavi" - jagoda. Prema rečima seljaka, ne pamte da su ranije ponudili na tezgama ovo bobičasto voće.

- U maju im je sezona, ali blaga zima i pogotovo poslednjih nekoliko nedelja viših temperatura, uticale su da poranimo. Juče mi je bio prvi dan sa jagodama, i ne mogu reći da prodaja ide dobro - iskrena je Svetlana iz Zaklopače.

Kako nam je rekla ova iskusna prodavačica, sve je poskupelo. Njeno voće iz gročanskog plastenika košta od 500 do 600 dinara, a cenu su diktirale skuplja dnevnica berača, kao i hemikalije za prskanje.

Foto:

- Kada se svede računica, koja uključuje dovoženje jagoda do pijace i plaćanje tezge, toliko mora koštati - kaže Svetlana. - Za desetak dana treba da stigne jagoda iz Poljske. I ona stiže ranije nego inače. Tada će cena domaće jagode biti niža, ali nećemo zbog toga biti u minusu. Naprotiv. Poljske jagode ne bude mnogo, i to je onda prilika da se domaća proda.

Dok premeravaju korpice sa po pola kilograma, za one koji ne mogu da odole prvim plodovima, poljoprivrednici nam kažu da se nikako ne raduju padu temperature najavljenim za naredne dane. Ako bude grada, to će biti pogubno za dalji rod.

- Mi samo možemo da gledamo u nebo, jer niko ne može da predvidi šta će se dogoditi - ističe Negovan iz Šapca, koji je na pijaci već četiri decenije. - Mi ulažemo novac svakako, a da li će se to isplatiti, nikad ne znamo. Ja sam jagode počeo da prodajem pre pet dana. Narod jagode voli. Kupuju ih, a tek će kada postanu povoljnije.

Na tržnicama se jagode mogu pazariti za 500, 600 dinara po kilogramu, a na pojedinim tezgama pre nekoliko dana mogle su se naći i za neverovatnih 1.200 dinara! I ovde su aktuelne akcijske cene, pa se ponegde jagode mogu pazariti i za 400 dinara. Osim u marketima, postalo je popularno i na tezgama da se voće pakuje u plastične kutije gramaže od 500 grama, i takva ambalaža košta 200 do 350 dinara. Kupci, prema sudu trgovaca, još nisu spremni da plate ceo kilogram, pa biraju povoljniju varijantu da oslade nepca.

Foto: K. Mihajloviić

Kako za "Novosti" kaže agroekonomista Žarko Galetin, jagoda je školski primer sezonskog karaktera cena - da su one visoke kada počne sezonski udar pa da počnu naglo da opadaju. U plasteničkoj proizvodnji ranije stižu pa su zato i skuplje.

- Vremenski veleobrt koji meteorolozi najavljuju može biti opasan, naročito za voće. Kad je mnogo suše voće će biti slađe, kao sada. Srbija mnogo uvozi, čak i kulture koje uspevaju i kod nas, a Poljska konkuriše našoj proizvodnji. Očekujemo da domaća ponuda bude stabilna, kada uđemo u punu sezonu, osim za neko voće koje su opredeljene za uvoz, poput mandarine ili kivija - kaže Galetin.

Prema rečima stručnjaka sa kojim smo razgovarali, troškovi proizvodnje jagode, ali i drugih poljoprivrednih kultura su mnogo skočili. Troškovna kalkulacija ne dozvoljava da cene budu na nivou prošlogodišnjih, jer će u tom slučaju poljoprivrednici poslovati u minusu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave