CENA ZLATA DOSTIGLA ISTORIJSKI MAKSIMUM: Od početka godine porasla za 14 odsto

Tanjug

09. 04. 2024. u 13:43

CENA zlata je danas na svetskim berzama porasla na novi istorijski maksimum od 2.365,39 dolara za uncu, što znači da je njegova cena od početka godine porasla za 14 odsto.

ЦЕНА ЗЛАТА ДОСТИГЛА ИСТОРИЈСКИ МАКСИМУМ: Од почетка године порасла за 14 одсто

Zlatne poluge

Zlato se tradicionalno posmatra kao sigurno utočište za kapital u teškim vremenima i kao zaštita od inflacije, prenosi Gardijan.

Analitičari navode da su cene zlata skočile zbog geopolitičkih tenzija i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku koji su podstakli neke trgovce da ulože novac u zlatne poluge.

Neke centralne banke takođe povećavaju svoje zlatne rezerve, a kineska centralna banka je u martu već 17. mesec zaredom kupila zlato da bi povećala svoje zalihe.

- Ako je zlato dobro za centralne banke, onda je dobro i za vas - smatra kolumnistinja Blumberga Merin Somerset Veb koja je time pozvala i manje ulagače da takođe investiraju u zlato.

Tržišni analitičar kompanije Siti Indeks i potala Forex.com Fazad Razakvada je naveo da istovremeno raste i cena srebra zbog pozitivnijih podataka koji stižu iz kineskog industrijskog sektora.

BONUS VIDEO: MLADA SRPSKA NAUČNICA ZA "NOVOSTI": Lidija Gajinović - Nosilac prestižne stipendije Marija Kiri

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave