MINISTAR JOVANOVIĆ NA BIZNIS FORUMU: Imamo već četvrtu generaciju dece koja su izašla iz osnovne škole radeći na programskim jezicima

Novosti online

04. 03. 2024. u 12:47

MIHAILO Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, učestvovao je na Biznis forumu na Kopaoniku, gde je u okviru panela "Velike opklade za digitalnu industriju: Izazovi budućnosti" istakao kako će Srbija i u budućnosti da ulaže u razvoj veštačke inteligencije i biotehnologiju.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ НА БИЗНИС ФОРУМУ: Имамо већ четврту генерацију деце која су изашла из основне школе радећи на програмским језицима

Foto: Novosti

Kako je rekao, ono u šta je Vlada spremna da uloži i šta je budućnost kada je u pitanju Srbija je razvoj veštačke inteligencije i ulaganje u biotehnologiju i bioinformatiku.

- Lako je izgovoriti te dve ili tri moderne reči, ali moram da se vratim korak unazad i da kažem da je naša budućnost ili sadašnjost veštačka inteligencija i biotehnologija samo zato jer smo na vreme ulagali u digitalizaciju u najširem smislu - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, digitalizacija je prvo podrazumevala ulaganje u digitalnu infrastrukturu, ulaganje u DATA centre, optičku infrastrukturu, povezivanje svih škola na brz internet, povezivanje svih sela na brzi internet, te ulaganje u inovacioni ekosistem.

- Pre samo četiri godine smo imali 0 naučno-tehnoloških parkova u Srbiji, sada ih imamo četiri, gradimo još dva i širimo kapcitete postojećih NTP. Vrlo bitna stvar je ono što smo uradili u transformaciji obrazovanja i prosvete, informatika i računarstvo je postao obavezan predmet od 5. do 8. razreda, i imamo već četvrtu generaciju dece koja su izašla iz osnovne škole radeći na pajtonu i drugim programskim jezicima. Uveli smo i digitalni svet kao obavezan predmet u osnovnoj školi - dodao je ministar.

Ispričao je i to kako su pre par dana on i Vladimir Lučić obišli malo selo i videli decu u isturenom odeljenju jedne osnovne škole, koji u trećem razredu sede za računarima i rade određene digitalne sadržaje.

- U srednjim školama i na fakultetima smo značajno povećali broj mesta za specijalizovana IT odeljenja - rekao je.

Takođe, ministar je istakao da je u toku konkurs za programera, tačnije AI. To uključuje realizaciju različitih projekata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije, informacione bezbednosti, biotehnologije, elektronske uprave, digitalne infrastrukture i medija.

Detaljnije o uslovima i načinima prijave možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!