BEHAR OPET PORANIO: Visoke temeprature pogodovale bubrenju pupoljaka voćnih kultura, poput breskve i kajsije

G. V.

27. 02. 2024. u 20:38

PROLEĆE kada mu vreme nije, i ove godine na muke stavlja poljoprivrednike širom Srbije.

БЕХАР ОПЕТ ПОРАНИО: Високе темепратуре погодовале бубрењу пупољака воћних култура, попут брескве и кајсије

Foto: N. Živanović

Ma koliko lepo izgledali nabubreli pupoljci voća, proizvođači u ovo doba godine malo šta mogu da učine osim da gledaju u nebo i vremensku prognozu, i da se nadaju da rani mraz neće uništiti pređašnji trud. Imajući u vidu da su se klimatski uslovi ustalili iz sezone u sezonu, neke kulture, poput šljive, navikli su se na promene, te su u stanju mirovanja. S druge strane, breskve i kajsije samo što nisu postale deo ponude na pijačnim tezgama.

Proces vegetacije voćnih vrsta počeo je sa toplim danima za nama. Sudeći prema meteorološkoj prognozi, ovakvo vreme zadržaće se i u narednom periodu, što će verovatno dovesti do ranog procvetavanja pojedinih kultura. Prema rečima direktora Instituta za voćarstvo Čačak Darka Jevremovića, poljoprivrednici ne mogu tu mnogo da učine, kako bi prirodan sled događaja zaustavili.

- Koštičave biljke kao što su šljiva, trešnja i višnja, još su u fazi miorvanja, ali bubrenje pupoljaka počelo je kod breskve i kajsije - kaže naš sagovornik. - Slična je situacija i kod kruške, kod koje je pupoljak već počeo da se otvara. Na voćarima je sada da sprovode redovne mere, rezidbu, kojom će kretanje vegetacije odložiti za nekoliko dana.

Da bi se rod sačuvao, potrebno je da voćari svoje zasade tretiraju bakarnim preparatima za zimsko prskanje voća i mineralnim uljima. Oni će pomoći da se biljke sačuvaju od gljivičnih oboljenja i insekata, kaže Jevremović.

Svi ugroženi

PREMA rečima Zorana Milićevića, voćari, povrtari i ratari jednako su ugroženi klimatskim promenama. Kako kaže, naši poljoprivrednici treba da plasiraju svoje proizvode pre nego da se oni uvoze.

- Država ne čini dovoljno, ne pridaje se potrebna pažnja, a seljak je uvek hranio i branio svoju državu - smatra ovaj poljoprivrednik.

- Ako se cvetanje dogodi, a niskih temperatura ne bude, neće biti problema. Ozbiljna oštećenja cvetova voćari mogu da očekuju ukoliko se temperatura spusti na minus dva, tri ili niže. U tom slučaju doći će do izostanka roda, što će direktno uticati na cenu otkupa. Imajući na umu prethodne godine, pa i poslednje dve decenije, kada se skoro identična situacija ponavlja, kritičan je početak aprila - podseća Jevremović.

U doba ranog cvetanja, postavljanje sistema za orošavanje zasada jedan je od načina zaštite. Međutim, malo poljoprivrednika ima ovakav vid preventive, jer je sistem skup. Osim toga, ukoliko su temperature veoma niske, nije delotvoran u dovoljnoj meri. Savet stručnjaka je da se sa đubrenjem tla sačeka kiša, jer u suprotnom đubrivo ostaje na površini i isparava.

Prema rečima predsednika Sabora proizvođača agroprivrede Srbije Zorana Milićevića, poljoprivrednici ne mogu ništa.

- U dvorištu imam dren i pre tri dana bio je prepun pčela. To u februaru ne pamtimo. Plašimo se i slutimo kako će biti u martu i aprilu, da li će biti snega da obere plodove pre berbe. Ratarima treba vlage. Ove zime ni kiše nije bilo, a o snegu da ne pričamo. Idealno bi bilo da se zabelelo, pa da zemlja lagano upija vodu kako se sneg otapa. Ovako, ako udari kasni mraz, mlada detelina, primera radi, teško bi se oporavila - zaključuje Milićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)