SAHRANA EU: Inflacija raste, Borelj najavljuje da će države članice poslati Ukrajini pomoć u vrednosti od najmanje 21 milijardi evra

Novosti online

31. 01. 2024. u 17:21

ZEMLjE EU planiraju da ove godine pošalju vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od najmanje 21 milijardu evra, dok je u prve dve godine ta pomoć iznosila 28 milijardi evra, poručio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

САХРАНА ЕУ: Инфлација расте, Борељ најављује да ће државе чланице послати Украјини помоћ у вредности од најмање 21 милијарди евра

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

Borelj je na konferenciji za novinare, nakon neformalnog sastanka ministara odbrane u Briselu, rekao da EU očekuje da će do marta ove godine dostići 52 odsto svog cilja da pošalje milion granata u Ukrajinu.

On je dodao da će kapacitet za proizvodnju artiljerijskih granata u Evropi do kraja godine dostići 1,4 miliona godišnje, dok sada iznosi skoro milion.

Borelj je rekao da zemlje EU planiraju da obuče još 20.000 ukrajinskih vojnika, pored 40.000 koji su već obučeni, čime će ukupno biti obučeno 60.000 vojnika.

Inflacija u Evropskoj uniji je primetno ubrzana u decembru, nakon snažnijeg rasta cena u evrozoni, izvestio je u ranije Evrostat.

Na nivou EU, godišnja stopa inflacije, porasla je u decembru na 3,4 odsto, sa 3,1 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave