BEOGRAD DOMAĆIN OSNIVAČKE SKUPŠTINE EVROPSKOG PČELARSKOG SAVEZA: Falsifikovanom medu staju na put

G. V.

18. 01. 2024. u 14:49

VELIKA čast ukazana je srpskoj prestonici da 10. februara Beograd bude stecište evropskih pčelara! Na Državnom pčelarskom sajmu, koji se održava po 15. put, biće održana osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza. Nakon toga, počeće velika borba da se što pre reše gorući problemi sa kojima se suočavaju proizvođači meda. Na prvom mestu, svakako je pojava falsifikata na tržištu, protiv kojih pravi med, trenutno gubi bitku.

БЕОГРАД ДОМАЋИН ОСНИВАЧКЕ СКУПШТИНЕ ЕВРОПСКОГ ПЧЕЛАРСКОГ САВЕЗА: Фалсификованом меду стају на пут

Foto: pixabay

Inicijativni odbor za osnivanje ovog saveza, izabrao je Srbiju za domaćina, poštujući našu tradiciju proizvodnje kvalitetnog meda, ali i kao neutralan teren van Evropske unije. Kako kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) dr Rodoljub Živadinović, novi organ osnovan je silom prilika, jer su problemi sa falsifikovanjem meda i trovanjem pčela toliki, da svi zajedno treba da se bore, svako u svojoj državi.

- Osnivanje saveza na evropskom nivou će pomoći, jer su pčelari svuda ugroženi - kaže Živadinović. - Pet puta više je falsifikata u Evropi, nego što je bilo prisutno u proteklim decenijama. Med je jedini proizvod kome je cena na veliko pala, a to je zato što je dozvoljeno da toliko falsifikata ima na tržištu. Jednostavno proizvođači ne mogu da se takmiče sa pravim medom protiv falsifikovanog, koji ima mizerne cene.

Prema rečima predsednika SPOS, Srbija izvozi tegle "zlatnog zdravlja" u zemlje Starog kontinenta, ali sa postojećim mukama pčelara, to nije odgovarajuće tržište. Tako će se ubuduće raditi na tome da se otvore druga.

- U proizvodnji je mnogo skočila cena, a kvalitet se sada manje traži. Mnoge firme počele su u svetu da se bave prodajom falsifikata, i to rade masovno. Kao potrošač ste apsolutno prevareni, jer taj med pčelu nije video. Bolje je da skuvate šećer sa vodom, bar će vas jeftinije koštati. Potrošnja meda u Srbiji nije adekvatna, jer zbog lažnih proizvoda, građani pre odustanu od kupovine nego da potraže pravi med, od pouzdanih pčelara - iskren je Živadinović.

Na konstitutivnoj sednici Evropskog pčelarskog saveza, osim dogovora oko glavnih ciljeva i zadataka, biće reči i o tome gde će biti sedište ove organizacije. Za sada, Slovenija je ponudila da ako centar bude u toj zemlji, iz državne kase će se godišnje Savez finansirati sa 10.000 evra.

Do sada su pristupnicu potpisali nacionalni i regionalni pčelarski savezi iz Slovenije, Mađarske, Irske, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Poljske, Grčke, Malte, Litvanije, Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Iz država gde ima nekoliko nacionalnih pčelarskih saveza, smatraće se da je reprezentativan onaj koji ima najviše članova pčelara.

Jubilarni 15. Državni pčelarski sajam održaće se u hali 2 Beogradskog sajma.

Prosečan prinos

PREMA rečima predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića, prethodna sezona bila je prosečna, kada je reč o prinosu, ali onima koji su pčele selili. Poljoprivrednici koji to nisu činili, i čije su pčele bile na bagremovoj paši, nisu imali ni kilogram i morali su da ih dohranjuju. Suncekretov med takođe je bio u prosečnim vrednostima, dok je lipov bio iznad proseka.

- Klimatske promene najveći su neprijatelji pčelarima. Najviše škodi blaga zima, ali ako zima bude dobra do kraja februara, neće biti brige. Kasniji mrazevi i hladna proleća oštetiće cvetove - kaže Živadinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave