MRAZ ODLAŽE LETOVE: Zbog niskih temperatura saobraćaj na aerodromu "Nikola Tesla" se odvija otežano

E.B.T.

10. 01. 2024. u 15:50

VEĆINA letova sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" juče i u ponedeljak kasnila je u odlasku, od 30 minuta do čak pet sati. Niske temperature usporile su odvijanje saobraćaja. Kada je takvo vreme, avioni moraju da se odlede pre poletanja. Kako "Novosti" saznaju, prvi put se u zimskim uslovima dešava da je dostupna samo jedna platforma za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona.

МРАЗ ОДЛАЖЕ ЛЕТОВЕ:  Због ниских температура саобраћај на аеродрому Никола Тесла се одвија отежано

Foto: D. Milovanović

- Zbog rekonstrukcije piste, od maja prošle godine koristi se druga poletno-sletna staza, pa je dostupna samo jedna pozicija za odleđivanje, a ranije su mogle da se koriste dve, a u jednom trenutku i sve tri platforme - objašnjava naš sagovornik. - Aerodrom ima i dopunsko rešenje, pa tako van platforme obavlja odleđivanje, ali to dodatno usporava saobraćaj. U ponedeljak je u nekim periodima u toku dana bilo i nedovoljno radnika na platformi. Čitavu situaciju dodatno komplikuje velika frekvencija saobraćaja, mnogo je više letova nego što je uobičajeno zbog praznika.

Kako navodi sagovornik "Novosti", kašnjenja koja su počela od jutarnjih časova u ponedeljak su se fazno prenosila na ostale letove u toku dana i prelila se na noć i na utorak, a takođe su izazvala i pomeranja vremena polaska pojedinih povratnih letova ka Beogradu.

Aerodrom "Nikola Tesla" juče je saopštio da funkcioniše bez obzira na vremenske prilike, kao i da usluga odleđivanja i sprečavanja od zaleđivanja aviona radi u punom kapacitetu, sve u skladu sa redom letenja avio-kompanija.

- Pored inače usporenog odvijanja operacija, u zimskim uslovima, razlozi za kašnjenje letova mogu biti višestruki, jer je za odleđivanje aviona potrebno određeno vreme, što uz istovremeno poletanje više aviona, može dovesti do kašnjenja letova, kao i kašnjenja usled vremenskih prilika na drugim aerodromima ka kojima se obavljaju letovi za Beograd - navode iz te kompanije. - Aerodrom "Nikola Tesla", inače, raspolaže dovoljnim kapacitetima za istovremeno obavljanje operacija odleđivanja više letova u isto vreme, ali nije u prilici da u potpunosti prevenira kašnjenja iz navedenih razloga.

Oni navode i da se letovi obavljaju u skladu sa redom letenja avio-kompanija, ali da su moguća kašnjenja. Ipak, pregledom reda letenja na sajtu beogradskog aerodroma, juče se moglo videti da je većina kasnila u odlasku od 30 minuta do čak pet sati. Tako je avion "Er Srbije" za Barselonu JU 580, umesto u 6.55 odleteo u 12.06. Gotovo pet sati kasnili su i jučerašnji letovi srpskog prevoznika za Kopenhagen JU 400 i Stokholm JU 410.

Kako objašnjava sagovornik našeg lista, kada let kasni, avion ne može na planiranu destinaciju, odnosno aerodrom u nekoj zemlji da sleti kada hoće, već kada dobije odobrenje, jer postoje procedure koje moraju da se poštuju. Tako da će neki avion koji je spreman za poletanje nakon dva sata kašnjenja, možda morati da sačeka još dva sata, dok ne dobije odobreno vreme sletanja.

Kompanija "Er Srbija" saopštila je u ponedeljak da zbog niskih temperatura i snega, odnosno smanjenog kapaciteta službe za odleđivanje aviona na beogradskom aerodromu, može da se očekuje otežano i usporeno odvijanje avio-saobraćaja tokom tog dana.

- Posledično može doći do određenog pomeranja vremena polaska pojedinih letova "Er Srbije" iz Beograda, kao i faznih pomeranja vremena polaska pojedinih povratnih letova ka Beogradu - naveli su iz ove kompanije. - Usled prazničnog perioda, broj letova je povećan u odnosu na prosek za ovo doba godine. Nadležne službe "Er Srbije", u saradanji sa službama kompanije "Beogradski aerodrom", preduzimaju sve što je u njihovoj moći da se saobraćaj i u otežanim uslovima odvija sa što manje odstupanja u odnosu na planirani red letenja. "Er Srbija" žali zbog eventualnih neprijatnosti i zahvaljuje putnicima na razumevanju.

OSVEŽENjE ZA DUŽE ČEKANjE

PUTNICI se kroz sistem obaveštavaju o kašnjenju aviona, i ako je poznato koliko se pomera vreme odlaska, oni u skladu sa tim planiraju dolazak na aerodrom. Za one koji su prinuđeni da čekaju na aerodromu, avio-kompanije obično obezbede neko osveženje. Tako "Er Srbija", u situaciji kada poletanje kasni više od dva sata, za putnike obezbeđuje posluženje, sok i sendvič, ili vrednosni vaučer koji može da se iskoristi na aerodromu, a sve one koji su izgubili svoje konekcije kompanija preusmerava na alternativne letove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave