GOLDMAN SAKS PREDVIĐA: Cene sirove nafte mogle bi da se udvostručiti

P. Z. S. / rt.com

07. 01. 2024. u 16:12

GLOBALNE cene sirove nafte će se udvostručiti ako poremećaji izazvani jemenskim Huti pobunjenicima utiču i na Ormuški moreuz, rekao je u subotu u intervjuu za CNBC Daan Struiven, šef istraživanja nafte Goldman Saksa.

ГОЛДМАН САКС ПРЕДВИЂА: Цене сирове нафте могле би да се удвостручити

Foto Tanjug/AP


Huti su postavili de fakto blokadu plovidbe kroz Crveno more i nastavili da napadaju teret nakon eskalacije neprijateljstava između Izraela i Hamasa u Gazi. Militanti sa sedištem u Jemenu gađaju brodove za koje se smatra da su povezani sa Izraelom, za koji kažu da je u znaku solidarnosti sa teškim položajem Palestinaca.

-Ako imate poremećaj u Ormuskom moreuzu na mesec dana, cene bi porasle za 20 odsto, rekao je Strujven, dodajući da bi produženo mešanje u moreuz moglo na kraju da udvostruči cene nafte.

Uprkos tome što scenario smatra „malo verovatnim“, Strujven se pridružuje širokom spektru analitičara iz celog energetskog sektora koji osuđuju situaciju poslednjih nedelja.

Sve veći napadi primorali su globalne brodarske kompanije da skrenu brodove sa Crvenog mora oko Rta dobre nade, na južnom delu Afrike. Za teret koji putuje iz Azije u Evropu ili Severnu Ameriku, taj kurs dodaje oko 6.000 nautičkih milja putu i može da odloži vreme isporuke do mesec dana, što neizbežno dovodi do povećanja troškova isporuke.

Huti štrajkovi se nastavljaju nedeljama i prete da značajno poremete protok komercijalne robe kroz Crveno more i Suecki kanal, važnu arteriju za trgovinu između Azije i zapadnih zemalja. Militanti su lansirali rakete najmanje dva desetina puta od 19. decembra kao odgovor na rat Izrael-Hamas.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu