TEŠKO PRONAĆI RADNIKA: Svaki treći zaposleni u Evropi nema osnovne digitalne veštine

Novosti online

16. 12. 2023. u 22:53

TRENUTNO više od tri četvrtine kompanija u Evropskoj uniji smatra da im je teško da pronađu radnike koji imaju veštine potrebne za određeni posao, dok samo 37 odsto odraslih redovno ide na obuku.

ТЕШКО ПРОНАЋИ РАДНИКА: Сваки трећи запослени у Европи нема основне дигиталне вештине

Foto EPA-EFE VICKIE FLORES

Prema Indeksu digitalne ekonomije i društva, četiri od 10 odraslih i svaka treća osoba koja radi u Evropi nema osnovne digitalne veštine.

Žene nisu dovoljno zastupljene u tehnološkim profesijama, gde je od pet specijalista za informatičku tehnologiju samo jedna žena i od troje diplomaca u nauci, tehnologiji i matematici takođe jedna žena.

U cilju poboljšanja nivoa veština na nivou EU još 2021. uvedeni su individualni nalozi za učenje i mikrokredencijali nalozi. Individualni nalog za učenje je lična virtuelna karta veština, uspostavljena od strane nacionalnih vlasti za svaku radno sposobnu osobu. Ovo uključuje zaposlene, samozaposlene, radnike na atipičnim poslovima, kao i nezaposlene, piše „Politika“.

Kao deo predloga, nacionalne vlasti će obezbediti adekvatnu godišnju ponudu pojedinačnih obuka za ove naloge, sa većim brojem za one kojima je obuka najpotrebnija. Ovo će ljudima omogućiti da iskoriste dužu ili skuplju obuku ili da unaprede svoje veštine kako bi odgovorili na potrebe za veštinama na tržištu rada.

Takozvani mikrokredencijali potvrđuju ishod učenja nakon završenog kratkog kursa ili obuke. Mogu da podrže ciljanu, fleksibilnu prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kako bi se zadovoljile potrebe društva i tržišta rada.

Oni se mogu koristiti kao mera podrške za aktivaciju i inkluziju na tržištu rada: za svakoga su, bez obzira na godine, zaposlenost ili nivo obrazovanja.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA! Ovo su hiljade navijača na Vimbldonu uradile Novaku Đokoviću nakon što ih je prozvao za bahatost