BRZA PRUGA DONEĆE PROCVAT SUBOTICE: Vesić najavio - Rekonstrukcija Železničke stanice u Subotici biće završena do februara (FOTO)

J. LEMAJIĆ

21. 11. 2023. u 13:54

REKONSTRUKCIJA Železničke stanice u Subotici biće završena do februara, dok će brza pruga od Novog Sada do Subotice biti gotova do kraja naredne godine i tu ne postoji više nikakva dilema i nikakvi problemi koji bi mogli to da promene.

БРЗА ПРУГА ДОНЕЋЕ ПРОЦВАТ СУБОТИЦЕ: Весић најавио - Реконструкција Железничке станице у Суботици биће завршена до фебруара (ФОТО)

foot:J.L.

To je danas u Subotici najavio ministar saobraćaja, građevine i infrastrukture Goran Vesić.

- Ova stanicam koja je građena 1869. godinem konačno će biti potpuno rekonstruisana, a u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika sačuvaćemo stare delove, te će ona označiti procvat Subotice kao što je izgradnja pruge u drugoj polovini 19. veka označila da Subotica počinje da se razvija - objasnio je ministar Vesić prilikom obilaska radova. - Brza pruga će biti završena do kraja naredne godine. Potrebna su tri do četiri meseca za testiranje pruge.

Kako je dodao, od pet kineskih brzih vozova koje smo kupili, dva stižu do marta.

- Tako ćemo imati i vozove i očekujemo da ćemo u martu 2025. godine uspostaviti železničku liniju Beograd‒Subotica. Sa stajanjem u Novom Sadu, putovanje od Beograda do Subotice trajaće sat i deset minuta. To je nešto što će u potpunosti promeniti način života ljudi ovde ali i razvoj turizma, privrede, dolazak novih investicija - dodao je Vesić.

Pruga Novi Sad ‒ Subotica deo je brze pruge Beograd‒Budimpešta, a prema najavama, deonica sa mađarske strane treba da bude gotova do 2025. godine. Posle testiranja, očekuje se da će međunarodni železnički saobraćaj biti uspostavljen sredinom 2026. godine.

- Tada će se ovde, na subotičkoj železničkoj stanici nalaziti zajednička carina i policija Mađarske i Srbije. To znači da kada se ovde izvrši kontrola, nema više stajanja - rekao je ministar.

Subotica je inače jedno od najzahtevnijih čvorišta na trasi brze pruge.

- Subotica je bila najkritičnija s obzirom na to da je veliko naseljeno mesto i da pruga ide kroz grad i nije bilo moguće pomeniti trasu. Imamo ukupno sedam podvožnjaka i nadvožnjaka, do sada smo uradili tri, računam da je u Maksima Gorkog završen, jer će biti do kraja decembra, kako je i obećano. Ostalo ćemo uraditi u dinamici, izvođači su na vreme uspeli da sve urade, na vreme su uspeli da povežu grejanje, znam da nije bilo lako i hvala ljudima na razumevanju.

Inače, putnički saobrraćaj između Subotice i Segedina se očekuje do kraja meseca.

-Dogovorili smo privremeni granični prelaz na samoj pruzi, a kada se završi rekonstrukcija stanice u Segedinu biće tamo. Sa mađarskim prijateljima dogovaramo prugu Subotica‒Baja. Na Horgošu se radi potpuno novi, integrisan granični prelaz, radićemo i Ipsilon krak da bismo spojili i "Kelebiju 2" koja treba da se napravi. Sa izgradnjom "Osmeha Vojvodine" koji počinje u decembru, Bački Breg će biti mnogo bolje povezan, a to znači da će Horgoš biti rasterećeniji - najavio je ministar. - Iduće godine počećemo da gradimo brzu prugu do Niša, tako da ćemo za četiri godine od Subotice do Niša stizati za 170 minuta. To sada niko ne može da zamisli. Pruga od Niša će se graditi ka Sofiji i Skoplju, i Subotica će se naći na međunarodnoj ruti brze pruge i to će svakako doneti brojne benefite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?