ČEŠKA ZAMRZLA RUSKU IMOVINU U ZEMLJI: Čeka se odgovor Moskve

Novosti online

15. 11. 2023. u 23:51

VLADA Češke odobrila je zamrzavanje ruske državne imovine, izjavio je ministar spoljnih poslova ove zemlje Jan Lipavski.

ЧЕШКА ЗАМРЗЛА РУСКУ ИМОВИНУ У ЗЕМЉИ: Чека се одговор Москве

Foto: pixabay

-Vlada je danas na moj predlog odobrila zamrzavanje ruske državne imovine u Češkoj, napisao je Lipavski na društvenoj mreži Iks.

Agencija ČTK je, pozivajući se na Lipavskog, javila da je češka vlada u sredu odobrila uvođenje sankcija ruskom državnom Preduzeću za upravljanje imovinom u inostranstvu.

-Ovo preduzeće upravlja mnogim nekretninama u Češkoj koja su u vlasništvu Ruske Federacije. Ministar spoljnih poslova Jan Lipavski obavestio je novinare o ovoj odluci, navodi se u saopštenju agencije.

-Sve komercijalne aktivnosti tog preduzeća, uključujući lizing, sada su nezakonite. Stavljanje na spisak sankcija dovešće do zamrzavanja svih aktiva u vlasništvu kompanije u Češkoj ili koja su pod njenom kontrolom, naglasio je češki ministar.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je ranije da Evropska unija pokušava da postigne dogovor o finansiranju Ukrajine za 2024. i naredne godine, pošto novac iz novog neusaglašenog paketa mora da počne da se predaje Kijevu već u januaru, i kao mogući izvor dodatnog prihoda razmatra ruske suverene aktive imobilisane u Evropi.

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije „Euroclear“ – jedne od najvećih svetskih sistema kliring sistema. Lideri EU su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali predlog od EK još uvek nije dobijen. U Kremlju su saopštili da bi donošenje takvih odluka „predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!