DINAMIČNA SARADNJA: Izvoz ruskog gasa u Kinu ove godine će zabeležiti novi rekord

Novosti online

19. 10. 2023. u 09:24

IZVOZ ruskog gasa u Kinu tokom ove godine postići će novi rekord i premašiti 30 milijardi kubnih metara, kaže sekretar komisije za strateški razvoj industrije goriva i energetike i ekološku bezbednost pri administraciji predsednika Rusije Igor Sečin.

ДИНАМИЧНА САРАДЊА: Извоз руског гаса у Кину ове године ће забележити нови рекорд

Foto EPA

- Rusko-kineska saradnja u sferi gasa se razvija dinamično - ocenio je Sečin na Rusko-kineskom energetskom biznis forumu u Pekingu.

Rusija, za sada, isporučuje svoj gas Kini putem gasovoda "Snaga Sibira", koji je dug oko 3.000 kilometara. Izvoz gasa preko ove rute započet je krajem 2019. godine iz Jakutije, da bi nakon tri godine gas počeo da se izvozi iz Irkutske oblasti Rusije. Kako se procenjuje, gasovod za sada još nije iskorišćen u punom kapacitetu, a to bi trebalo da bude učinjeno u periodu između 2025. i 2027. godine. Tada će izvoz gasa iznositi 38 milijardi kubnih metara.

Ipak, prošle godine Moskva i Peking potpisali su dogovor o kupovini i prodaji prirodnog gasa, koji bi se isporučivao preko takozvane dalekoistočne rute. U tom cilju, biće potrebno izgraditi prekogranične deonice preko reke Usuri do kineskog grada Hulina. Nakon što i ova maršruta postane aktivna i počne da radi u punom kapacitetu, izvoz ruskog gasa u Kinu biće povećan za dodatnih 10 milijardi kubnih metara. 

To će značiti da će ukupna količina gasa koju Rusija izvozi u Kinu iznositi oko 48 milijardi kubnih metara za godinu dana.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave