"NIKAD VEĆA ZAINTERESOVANOST ZA ULAGANJA U SRBIJU" Mali: Na pravi način smo predstavili našu zemlju

Novosti online

12. 10. 2023. u 14:17

MINISTAR finansija Siniša Mali danas se u Marakešu sastao sa predstavnicima Banke Amerika uz prisustvo investitora kojima je predstavio rezultate Srbije u oblasti finansija i mogućnosti za privlačenje novih stranih investicija.

НИКАД ВЕЋА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ЗА УЛАГАЊА У СРБИЈУ Мали: На прави начин смо представили нашу земљу

Foto: Ministarstvo

On je učestvovao i na Plenarnoj sednici Odbora za razvoj Svetske banke, a razgovarao je i sa direktorom Svetske banke za region kome pripada Srbija, Dominikom Favreom.

- Interesovanje investitora je bilo ogromno, nikad veće i to je lepa vest za naše građane. U januaru smo emitovali obveznicu za koju je zainteresovanost bila deset puta veća od ponude i to se potvrđuje i danas - rekao je Mali koji prisustvuje godišnjoj skupštini Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Maroku.

On je istakao da je Srbiju danas predstavljao na sastanku kome je prisustvovalo 20 svetskih finansijskih institucija i investitora koji su zainteresovani da rade sa Srbijom.

- Predstavio sam sve što smo uradili do sada i njima svaka brojka govori da smo uradili sve što treba budući da nam i dalje raste ekonomija, da nam je javni dug pod kontrolom, da nam je rekordna zaposlenost, rekordno niska nezaposlenost, rekordne strane direktne investicije, da nismo zaustavili nijednu investiciju, da gradimo auto-puteve, brze pruge, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, škole i bolnice - rekao je Mali.

On je istakao da u teškim globalnim uslovima Srbija ima perspektivu jer je budžetom za narednu godinu predviđena stopa rasta od 3,5 odsto, te dodao da mali broj zemalja može da se pohvali takvim rezultatima.

- To je ono što investitori vide i osećaju i zato je nikada veća zainteresovanost za ulaganje u Srbiju - poručio je Mali i dodao da će sledeće nedelje boraviti u Kini gde će biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije sa NR Kinom.

To je označio jako važnim potezom za Srbiju koji će, kako je rekao, biti dodatni argument atraktivnosti i konkurentnosti Srbije.

- Na pravi način smo predstavili našu zemlju i dodatno podigli zainteresovanost investitora - rekao je ministar u Marakešu.

On je istakao da je za Srbiju značajna svaka investicija jer ona znači otvaranje novih radnih mesta, fabrika, te da zato i gradimo auto-puteve, da bismo bili bezbedniji i da bi se roba brže transportovala.

To znači i, kako je rekao, veće prihode u budžet za našu zemlju, veće plate, veće penzije.

- Jedna stvar vodi ka drugoj i usudiću se da kažem da po svim reakcijama koje vidim ovde stojimo bolje i od mnogo razvijenijih zemalja - zaključio je Mali.

On je zatvoreni Plenarni sastanak Odbora za razvoj Svetske banke ocenio jednim od važnijih sastanaka u Marakešu budući da su njemu, kako je rekao, prisustvovali predsednica Svetske banke, predsednica MMF-a, predsednica Svetske trgovinske organizacije, ministarka finansija SAD, Japana, Indije, Velike Britanije i tako dalje.

Kao najvažnije, Mali je istakao ulaganja u zelenu agendu, pogotovo u energetski sektor te je poručio da Srbija od početka energetske krize prošle godine ubrzano radi na diversifikaciji izvora snabdevanja energentima.

- Završava se interkonektor sa Bugarskom kako bismo diversifikovali snabdevanje gasom, radimo na fizibiliti studiji izgradnje novog naftovoda ka Mađarskoj, da diversifikujemo i snabdevanje naftom, vodimo računa da unapređujemo naše kapacitete i diversifikujemo naše izvore snabdevanja. To je investitorima veoma interesantno kao i ulaganja u obnovljive izvore energije - rekao je Mali.  

On je dodao da to za Srbiju, osim sigurnosti snabdevanja strujom i gasom, znači i nova radna mesta, rast BDP-a, više para u budžetu za plate i penzije.

Kako je naglasio, svetski rast usporava, MMF je sa 3,8 smanjio prognozu rasta na tri odsto, sa druge strane i dalje imamo problem inflacije i konflikata što su, kako je ocenio, sve neizvesnosti i šokovi sa kojima se suočavamo.

- Svi se slažu da treba da budemo jedinstveni u rešavanju tih problema ali niko još nije izašao sa konkretnim predlogom načina na koji to da rešimo - zaključio je Mali.

Zbog toga je, istakao je, važno da nastavimo da vodimo odgovornu ekonomsku politiku, da se koncentrišemo na ono što zavisi od nas, a to su, kako je naveo, dalja ulaganja u auto-puteve, dalje otvaranje fabrika, ulaganje u škole i bolnice, ono što podiže kvalitet života građana, dalje podizanje plata i penzija kako bi se zaštitio njihov životni standard.

S druge strane, kako je rekao, važno je da Srbija održi makroekonomsku stabilnost, da javni dug nastavi da drži pod kontrolom.

- Moramo da se bavimo sobom i nastavimo sa ovom ekonomskom politikom, ne možemo mi da utičemo na globalna dešavanja ali vodeći računa o sebi, bićemo spremni da reagujemo na svaki problem sa kojim se suočava svetska ekonomija. Moramo da reagujemo brzo i efikasno kao i do sada - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!