SIJARTO KRITIKUJE SAVEZNIKE: EU ostavlja Mađarsku da se sama snalazi u snabdevanju energijom

Đ. G.

04. 10. 2023. u 17:11

RUKOVODSTVO Evropske unije traži od Mađarske da kupuje što manje nafte i gasa od Rusije, ali ne pruža nikakvu pomoć u nabavci alternativnih energenata, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare u Budimpešti. nakon sastanka sa ministrom životne sredine, klime i energetike Slovenije Bojanom Kumerom.

СИЈАРТО КРИТИКУЈЕ САВЕЗНИКЕ: ЕУ оставља Мађарску да се сама сналази у снабдевању енергијом

FOTO: AP/Tanjug

Mađarska je „pod stalnim pritiskom Brisela da kupuje manje energije od Rusije“, primetio je ministar spoljnih poslova. „Usred ovog pritiska, oni ne pružaju finansijsku podršku da bismo mogli da kupujemo iz drugih izvora.

Sijarto je napomenuo da EU odbija da finansira modernizaciju i povećanje kapaciteta gasovoda u centralnoj Evropi, navodeći činjenicu da će za 15 godina gas navodno biti zamenjen alternativnim izvorima energije i da će napustiti energetski bilans razvijenih zemalja.

- Naš prioritet je da rešimo situaciju ne za 15 godina, već sledeće godine. Zato insistiramo da Evropska unija obezbedi sredstva - objasnio je ministar.

On je naglasio da Brisel nema pravo da diktira članicama EU kako treba da formiraju svoj energetski bilans, odnosno koje izvore energije koriste.

- Snabdevanje energijom nije političko pitanje, već stvar fizičke realnosti - podsetio je Sijarto. Prema njegovim rečima, isporuke nafte ili gasa ne zavise od političke pozicije zemlje, već od trasa cevovoda koji se na njenu teritoriju protežu od naftnih i gasnih polja, prenela je agencija TASS.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)