PROSEČNA PLATA U DECEMBRU 840 EVRA Mali: Borimo se za životni standard građana

Novosti online

21. 09. 2023. u 08:38 >> 09:09

MINISTAR finansija Siniša Mali istakao je značaj akcije „Bolja cena“, u kojoj su snižene cene proizvoda u 36 kategorija, a što će građanima omogućiti značajne uštede, i doprineti poboljšanju njihovog životnog standarda.

ПРОСЕЧНА ПЛАТА У ДЕЦЕМБРУ 840 ЕВРА Мали: Боримо се за животни стандард грађана

Foto: Printskrin/TV Pink

Ministar je, govoreći o namirnicama koje su na sniženju, u okviru akcije "Bolja cena", istakao da je prilikom jučerašnje kupovine uštedeo čak 1.000 dinara.

- To je dodatnih 16 proizvoda na onih 20. Već imamo ukupno 36 kategorija proizvoda koji su na sniženju. Mnogo mi je važnije bilo da pokažemo građanima da se borimo za životni standard. Svakodnevno se borimo da umanjimo posledice krize, da smanjimo inflaciju, limitiramo kamatne stope. Najvažnije je da se izborimo sa inflacijom za koju nismo krivi, već je uvezena sa krizom u svetu. U decembru očekujemo jednocifrenu inflaciju, od oko osam odsto. Idemo sa povećanjem plata i penzija. Od 1. oktobra sledi povećanje penzija od takođe 5,5 odsto, a potom u januaru još jedno povećanje od 14,8 odsto. Od januara meseca prosečna penzija biće 390 evra, dok je pre deset godina iznosila 204 evra. Kao što je najavio predsednik Aleksandar Vučić, penzionerima krajem novembra ili početkom decembra biće isplaćena i jednokratna pomoć od 20.000 dinara - kazao je Mali u Jutarnjem programu TV Pink.

Ministar je rekao i da Srbija uprkos krizi raste, te da beleži rast BDP-a od 0,9 u prvom, odnosno 1,7 odsto u drugom kvartalu ove godine, ali i da istovremeno drži udeo javnog duga u BDP-u pod kontrolom na 51 odsto, dok je javni dug evrozone 91-92 odsto.

- Uprkos krizi, mi smo sačuvali makroekonomsku stabilnost, zato i možemo svako obećanje koje damo da ispunimo. Imamo povećanje plata u javnom sektoru, sledi i povećanje od januara za 10 odsto. Penzije će u Srbiji, zaključno sa januarom, porasti 56,1 odsto. Imaćemo u decembru prosečnu platu u Srbiji 840 evra, dok je pre deset godina iznosila 331 evro - dodao je ministar.

Foto: Printskrin/TV Pink

- Borimo se svaki dan da snižavamo cene proizvoda, povećavamo plate i penzije - kaže Mali.

Prijava za 10.000 dinara

Ministar je rekao da je prijava za 10.000 dinara završena, kao i da je za ovaj vid pomoći prijavljeno 1.100.668 dece.

- To znači da se skoro svako dete prijavilo. Prijavilo se 840.000 roditelja, što majki, što samohranih očeva. To samo pokazuje da smo na pravi način napravili ovu meru i da smo je primenili u pravom trenutku. Isplata će biti 25. i 26. septembra - ističe ministar.

- Imamo 2.360.000 zaposlenih, to je rekordna zaposlenost, odnosno rekordna nezaposlenost. Jedna mala Srbija se mnogo bolje nosi sa krizom nego razvijenije zemlje. Nastavićemo da se borimo za svakog čoveka - dodaje Mali.

Penzionerske kartice

Ministar je pozvao penzionere koji nisu do sada, da se prijave za penzionersku karticu koja će im od 1. oktobra donositi brojne popuste i pogodnosti.

- Oni koji budu imali tu karticu imaće mnogo benefita uz tu karticu. Preko 600 kompanije je prihvatilo da bude deo programa oko penzionerskih kartica - Putevi Srbije, Aman, NIS su uključeni... Svaki dan se neki ugovori potpisuju. Pored kartica, važno je reći da su penzije sigurne - rekao je Mali.

Novac za inovativne lekove

Odgovarajući na kritike opozicije oko izdvajanja novca za inovativne lekove, ministar Mali je rekao da se danas daleko veća suma izdvaja za to.

- Do 2012. imali ste 21 inovativni lek na listi, od tada do danas dodatnih 80, budžet ove godine za to je 30 milijardi dinara- kaže ministar.

"Sramno šta opozicija radi"

- Sramno je ovo što opozicija planira danas da uradi. Danas predsednik ima veliki govor u UN, istog dana opozicija potpisuje sporazum za rušenje Aleksandra Vučića. Neka im to služi na čast. Predsedniku neće biti lako danas. U danu kada svi treba da pokažemo jedinstvo, kada treba svi da se borimo da sačuvamo KiM, kada svima to treba da bude cilj, oni su danas našli da potpisuju sporazum za rušenje Vučića - naveo je Mali.

BONUS VIDEO: MALI: Uprkos protivljenju opozicije, izborili smo se za veće plate i penzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (45)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić