DVANAESTI PAKET SANKCIJA: Šta uključuju nove mere protiv Rusije

Novosti onlajn

18. 09. 2023. u 22:24

NOVI paket mera mogao bi da bude predstavljen početkom oktobra.

ДВАНАЕСТИ ПАКЕТ САНКЦИЈА: Шта укључују нове мере против Русије

Foto Shutterstock

Evropska unija sprema se za borbu oko toga šta uključiti u 12. paket sankcija Rusiji, dok Grupa sedam napreduje sa planom da zabrani kupovinu dijamanata iz Moskve, piše "Blumberg".

Nove mere, koje bi mogle da budu predstavljene već sledećeg meseca, verovatno će uključivati EU verziju zabrane G7 i predlog da se profit ostvaren od zamrznute imovine centralne banke koristi za pomoć Kijevu, tvrde ljudi upoznati sa diskusijama.

Problem je što deo zemalja, uključujući Poljsku i baltičke države, želi da ide još dalje i uvedu dodatne sankcije za tečni gas (LNG) i IT usluge. Takođe se poziva i na ograničenja za ruski nuklearni sektor, iako su ti pozivi ranije više puta nailazili na otpor velikog broja država članica.

Poljska želi da pooštri mere za neke proizvode koji su već sankcionisani, uključujući smanjenje uvoznih kvota za sintetičku gumu, povećanje efikasnosti ograničenja za čelik i uvođenje zabrane čvrste kaustične sode. Varšava takođe traži novi paket sankcija protiv Belorusije.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Raniji pokušaji sankcionisanja ruskih dijamanata u Evropi naišli su na otpor vodećih zemalja uvoznika poput Belgije, koja je tvrdila da bi jednostavna zabrana bez globalnog sporazuma samo prebacila unosnu trgovinu na drugo mesto. Mehanizam G7 ima za cilj da prati dijamante preko granica, kao i da uvede direktnu zabranu kupovine od 1. januara i indirektnu zabranu koja bi počela postepeno.

Novi paket bi mogao da bude usvojen u prvoj polovini oktobra ili da bude objavljen tokom samita EU-SAD planiranog za sledeći mesec, a datum skupa još nije određen.

Svaki novi paket takođe će verovatno uključivati dalje poteze za suzbijanje mogućnosti Rusije da zaobiđe sankcije EU preko trećih zemalja kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska.

U okviru diskusija, komisija će u narednim nedeljama izneti predloge za uvođenje vanrednog poreza na dobit koju zamrznuta sredstva ruske centralne banke ostvaruju u klirinškim kućama, uprkos protivljenju Evropske centralne banke. Sa oko 200 milijardi evra imovine ruske centralne banke koja je zamrznuta, neki evropski lideri su pozvali da se deo toga usmeri na obnovu Ukrajine.

(RT)

BONUS VIDEO:

SANKCIJE RUSIJI SE OBILE ŠPANCIMA O GLAVU: Narod besan zbog visokih cena benzina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini