KRIZA NA POMOLU: Skoro trećina američkog državnog duga dospeva na naplatu dogodine

Novosti online

11. 09. 2023. u 17:40

SKORO trećina ukupnog duga američke vlade dospeće na naplatu u narednih 12 meseci, prema analizi kompanije za upravljanje imovinom "Apolo".

КРИЗА НА ПОМОЛУ: Скоро трећина америчког државног дуга доспева на наплату догодине

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Podaci ekonomiste Torstena Sloka pokazuju da je udeo američkog javnog duga koji treba da dospe za godinu dana ili manje neprestano raste i sada iznosi 31 odsto. Što se tiče iznosa u dolarima, to je 7,6 biliona dolara, što je maksimum koji nije viđen od početka 2021.

Pored toga, javni dug koji dospeva na naplatu u bliskoj budućnosti čini više od četvrtine američkog BDP-a. Iako deluje ogromno, ispod je svog vrhunca iz 2020. godine, kada je činio nešto veći udeo.

Ipak, Slok kaže da je 7,6 biliona dolara koji dolaze na naplatu jedan od izvora pritiska na povećanje američkih kamatnih stopa, piše "Biznis insajder". Drugim rečima, da bi Vlada SAD platila dug koji dospeva na naplatu, moraće da se zaduži iznova, ali ovog puta po znatno višim kamatnim stopama.

Procena dolazi pošto su federalni deficiti "eksplodirali" poslednjih godina, što je naglo ubrzalo povećanje američkog duga. Ministarstvo finansija je već prodalo na aukciji bilion dolara u obveznicama samo u ovom kvartalu.

U međuvremenu, troškovi zaduživanja su porasli u poslednjih godinu i po dana kada su Federalne rezerve krenule u agresivnu kampanju pooštravanja mera, podižući troškove servisiranja duga.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (2)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata