JASNA LISTA MOSKVE: Rusija iznela uslove za produženje prehrambenog sporazuma

Novosti onlajn

01. 09. 2023. u 20:11

MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu sastao se u Moskvi sa ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom, a glavna tema razgovora bio je prehrambeni sporazum. Šojgu je poručio da je neophodno ispuniti sva obećanja data Moskvi kako bi on bio produžen.

ЈАСНА ЛИСТА МОСКВЕ: Русија изнела услове за продужење прехрамбеног споразума

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Šojgu je rekao da prehrambeni sporazum nije obustavljen krivicom Rusije, ali da se može produžiti.

- Uložili smo maksimum napora u prehrambeni sporazum, koji je inicirao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Danas je sporazum obustavljen – ne našom krivicom. Ovde možemo da kažemo samo jedno – ako se ispuni sve što je obećano Rusiji, sporazum će biti produžen. Ali ispostavilo se da je to teže uraditi, nego graditi nove koridore i nove kopnene rute - kazao je ruski ministar.

Ruski i turski zvaničnici razgovarali su i o Siriji, a Šojgu je istakao da Rusija namerava da nastavi strateško bilateralno partnerstvo sa Turskom radi rešavanja problema u Siriji.

- Imam u vidu stvari povezane sa radom u Siriji i projekat koji smo zajedno započeli – uspostavljanje odnosa između Turske i Sirije uz naše učešće. Kasnije su se u taj projekat uključile iranske kolege. To su prvi sastanci u istoriji Turske i Sirije, pa i Rusije, kada se lideri vojnih resora i šefovi obaveštajnih službi sastaju kako bi rešili veoma praktična, humanitarna pitanja - rekao je Šojgu.

Šef turske diplomatije je, sa svoje strane, ukazao na dugogodišnji uspešnu saradnju sa Šojguom.

- Dugi niz godina uspešno radimo na najkritičnijim pitanjima i uvek smo pokazivali političku zrelost. To nam pokazuje koliko su duboki i strateški provereni odnosi između Rusije i Turske - kazao je Fidan.

Šojgu je takođe čestitao šefu turske diplomatije na imenovanju na novu dužnost, istakavši da su za vreme rada Fidana na prethodnoj funkciji strane uspele da urade mnogo korisnih i neophodnih stvari, kako za Rusiju i Tursku, tako i za ceo svet.

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Grob Jevgenija Prigožina na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)