PARTNERSTVO SA UGANDOM: Predsednik Vučić otkrio u kojim oblastima možemo da sarađujemo

Tanjug

30. 07. 2023. u 14:04

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će 19. i 20. januara 2024. godine biti gost predsednika Ugande Joverija Kagutua Musevenija i Pokreta nesvrstanih i istakao da je za Srbiju važno da ima strateško prisustvo na afričkom kontinentu.

ПАРТНЕРСТВО СА УГАНДОМ: Председник Вучић открио у којим областима можемо да сарађујемо

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ponosim se time što ću biti gost predsednika Musevenija i Pokreta nesvrstanih 19. i 20. januara 2024. godine. To je za nas izvor političkog prijateljstva, ali za one koji to neretko potcenjuju u Evropi i izvor političke snage - rekao je Vučić na srpsko-ugandskom poslovnom susretu u Beogradu. 

On je dodao da se nada da neće proći narednih 36 godina do sledeće posete Musevinija ili bilo kog drugog predsednika Ugande, ili bilo koga iz Srbije Ugandi. 

Vučić je proizvođačima kafe u Srbiji poručio da je Srbija spremna da razgovara o pojedinim preferencijalnim aranžmanima sa Ugandom.

- Da prvo vidimo mi kako ćemo to formalno pravno da obezbedimo, imajući u vidu sve propise, da vidimo kako to za vas da bude jeftinije i uspešnije, a da Uganda zaradi više - naglasio je Vučić.

On je dodao da će, kada je reč o saradnji u poljoprivredi, Srbija pre kraja avgusta poslati delegaciju u Ugandu, gde će pokušati da izuči sve mogućnosti saradnje. 

- Pretpostavljam da će neko iz Privredne komore da ide sa našim ministrima i stručnim ljdima i da vidimo kako da napravimo regulatorni okvir iz kojeg možemo da izvučemo najviše koristi za ljude u Ugandi i Srbiji - naveo je predsednik Srbije. 

On je istakao da je za Srbiju važno da se angažuju poljoprivredni instituti jer, kako je naveo, u Ugandi je oko 80 odsto zemljišta obradivo.

- Oni obrađuju oko 35 ili 40 odsto zemljišta, pa da možemo dodatno da pomognemo preko naših semenskih instituta i na druge načine, ali i da sami ljudi u Ugandi sagledaju šta su im potrebe. Mi ćemo tu biti od pomoći - poručio je Vučić.

On je rekao da Uganda ima ugovor sa Evropom "Sve osim oružja", ali je istakao da Srbija nije članica EU, već se nalazi na evropskom putu, i spremna je da razgovara o oružju i municiji, kao i svemu drugome što je neophodno.

- Kao što smo razgovarali u prošlosti. Mi to ne krijemo, vi ste dozvoljeni end juzer. Imamo dobru vojnu indistriju, spremni smo o tome da razgovaramo, kao i o transferu tehnologije i svemu drugom. Imamo veliki broj fabrika namenske vojne industrije. Oni prave veoma dobre i efikasne  proizvode koje želi najveći broj sveta - rekao je Vučić.

On je dodao  da Srbija u ovom trenutku nema problem sa tržištem.  

- Sve što proizvedemo za narednih ne znam koliko godina možemo da prodamo i na istoku i na zapadu, gde god hoćemo, gde postoji dozvoljeni end juzer, ko nam ponudi bolju cenu, možemo da učinimo - rekao je Vučić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (126)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)