JOŠ 100 MILIONA EVRA ZA MORAVSKI KORIDOR: Kredit i za brzu saobraćajnicu Požarevac–Golubac i Ruma–Šabac

S. Bulatović

21. 07. 2023. u 12:57

OD pozajmljenih sredstava, za šta će poslanici ovih dana dati odobrenje, finansiraće se delovi tri saobraćajnice, zdravstvene ustanove širom Srbije, podržati budžet, nauka, zelena tranzicija. Za potrebe gradnje Moravskog koridora Srbija pozajmljuje dodatnih 100 miliona evra. Za gradnju brze saobraćajnice Požarevac–Golubac uzima se kredit od 16 milijardi dinara, a za Ruma–Šabac - 15 milijardi dinara.

ЈОШ 100 МИЛИОНА ЕВРА ЗА МОРАВСКИ КОРИДОР: Кредит и за брзу саобраћајницу Пожаревац–Голубац и Рума–Шабац

Foto:Ministarstvo građevinarstva

Srbija je krajem 2021. godine potpisala ugovor o 400 miliona evra zajma kojim se finansira gradnja auto-puta Pojate–Preljina. Posao je poveren kompaniji "Behtel".

- Imajući u vidu potrebu za obezbeđivanjem dodatnih finansijskih sredstva radi realizacije predmetnog projekta u iznosu do 100 miliona evra, u okviru već odobrene MIGA garancije, što omogućava Republici Srbiji zadržavanje povoljnih finansijskih uslova, 21. marta 2023. godine potpisana je izmena i dopuna ugovora o kreditu - stoji u obrazloženju predloženog ugovora. - Saobraćajnica od Pojata do Preljine je jedna od najznačajnijih, jer povezuje centralne delove Republike Srbije sa dva najvažnija putna pravca koridorima 10 i 11. Budući auto-put biće izgrađen na postojećoj trasi državnog puta prvog reda i povezivaće sva veća naseljena mesta u regionu.

Država uzima još 200 miliona evra zajma od Banke Saveta Evrope za finansiranje javnog zdravstvenog sektora. Cilj je da se obezbedi kontinuitet u unapređenju ustanova zdravstvene zaštite i centara za socijalnu zaštitu u Srbiji. Neke od ustanova koje će se sređivati od tog novca su Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, opšte bolnice u Smederevskoj Palanci, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Gornjem Milanovcu, Kruševcu...

- Ukupna vrednost projekta koji se finansirao Ugovorom o zajmu i koji će se finansirati sredstvima novog zajma je 630 miliona evra, od kojih Banka obezbeđuje 400 miliona evra, odnosno do 63,5 odsto vrednosti projekta, dok će se preostali iznos od 230 miliona evra obezbediti iz budžeta Republike Srbije - pojašnjeno je u obrazloženju.

Projekat izgradnje brze saobraćajnice Požarevc–Golubac je proglašen projektom od posebnog značaja. Brza saobraćajnica će biti izgrađena u dužini od 68 kilometara, sa po dve saobraćajne trake u oba smera, širine 3,5 metara. Ova saobraćajnica će se nadovezati na Dunavsku magistralu i na taj način povezati ovaj deo istočne Srbije.

- Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu odobreno je zaduživanje kod poslovnih banaka za Projekat izgradnje brze saobraćajnice u iznosu do 31.843.235.541 dinara - pojašnjava predlagač zakona. - Predmetnim ugovorom o kreditu predviđen je iznos zaduživanja do 16 milijardi dinara za finansiranje dela realizacije projekta.

Izgradnja auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice Šabac–Loznica jedan je, takođe, od prioritetnih projekata Srbije u drumskom transportu. Važan za razvoj i povezivanje oko 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom okrugu, ali i za Podrinje i zapadnu Srbiju sa Vojvodinom.

- Komercijalnim ugovorom predviđena je ugovorena vrednost do 467,5 miliona evra - navodi se u predlogu. - Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu odobreno je zaduživanje u iznosu do 250 miliona evra. Kao podrška većoj upotrebi dinara i smanjenju deviznog rizika u domaćem finansijskom sistemu, strane su se dogovorile da predmetno zaduživanje bude u dinarima. Predmetnim ugovorom o kreditu predviđen je iznos zaduživanja do 15 milijardi dinara.

Planira se i kredit od 300 miliona evra od više finansijskih institucija za podršku budžetu. Inače, Zakonom o budžetu za ovu godinu planirano je zaduživanje Srbije kod stranih investicionih korporacija i fondova u iznosu do 3,5 milijardi evra. Kredit je odobren u dve tranše, do 130 miliona evra sa fiksnom kamatnom stopom i tranša u iznosu do 170 miliona evra sa varijabilnom kamatnom stopom.

Garancija za bandere

DRŽAVNA kasa je i garant pozajmice "Elektrodistribucije Srbije". Ovo javno preduzeće diže kredit kod OTP banke i Banke Inteza. Reč je o 50 miliona evra za unapređenje distributivne mreže.

Projekat podrazumeva zamenu drvenih stubova na postojećim mrežama niskog napona sa ugradnjom betonskih stubova, zamenu neizolovanog provodnika samonosećim kablovskim snopom i sa prilagođenjem kućnih priključaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)