ŠANGAJSKA ORGANIZACIJA ZA SARADNJU: Kamen temeljac multipolarnog sveta

Novosti online

04. 07. 2023. u 19:44

U NASTAJUĆEM multipolarnom svetu, Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) postaje sve važnija platforma za evroazijske i druge zemlje koje se zalažu za "pravičan i racionalan međunarodni politički i ekonomski međunarodni poredak", navodi se među zvaničnim ciljevima ove organizacije.

ШАНГАЈСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА САРАДЊУ: Камен темељац мултиполарног света

Foto Tanjug/AP

Pored zalaganja za taj "pravičan i racionalan međunarodni poredak", na ŠOS-a se kao ciljevi te organizacije navode i "jačanje međusobnog poverenja, prijateljstva i dobrosusedskih odnosa između zemalja članica", ohrabrivanje njihove efikasne saradnje u oblastima kao što su politika, ekonomija, tehnologija, kultura, obrazovanje, energetika i zaštita životne sredine, kao i združeni napori u održavanju mira, sigurnosti i stabilnosti u regionu.

ŠOS predstavlja najveću svetsku organizaciju po geografskom obimu i broju stanovnika, čije članice pokrivaju približno 60 odsto Evroazije, čine 40 odsto svetske populacije i čiji kombinovani BDP iznosi oko petinu svetskog, a zainteresovanost za članstvo ili status partnera ove organizacije vidno je porasla poslednjig godina.

Na današnjem sastanku šefova država ŠOS-a organizacija je poželela dobrodošlicu najnovijem punopravnom članu - Iranu. Proces pristupanja Irana započet je 2021. godine, a prošle je usvojen dokument o otpočinjanju procedure koja ima za cilj i članstvo Belorusije u organizaciju.

Tokom obraćanja na današnjem samitu lidera zemalja ŠOS-a, predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je uloga koja ta organizacija igra u kontekstu međunarodne stabilnosti, održivog ekonomskog rasta i jačanja veza među različitim narodima posebno značajna u sadašnjim uslovima, kada geopolitičke protivrečnosti postaju sve akutnije."

"Nastavlja se degradacija međunarodnog bezbednosnog sistema. Rizici nove globalne ekonomske i finansijske krize rastu zbog nekontrolisanog gomilanja dugova u razvijenim zemljama, zbog socijalnog raslojavanja i rastućeg siromaštva širom sveta kao i zbog pogoršanja bezbednosti hrane i životne sredine", rekao je Putin.

Slična poruka se šalje i današnjom Deklaracijom iz Nju Delhija.

U dokumentu se navodi da se zemlje članice ŠOS-a zalažu za poštovanje prava naroda na nezavisan i demokratski izbor političkog i društveno-ekonomskog razvoja. Osnova održivog razvoja međunarodnih odnosa su principi međusobnog poštovanja suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta država, navodi se u deklaraciji.

Deklaracija iz Nju Delhija takođe poziva zainteresovane države članice da implementiraju mapu puta za postepeno povećanje učešća nacionalnih valuta u međusobnim obračunima. Time bi ŠOS takođe mogao doprineti globalnom trendu postepenog napuštanja dolara u međunarodnoj trgovini, a samim tim i ograničavanju sposobnosti SAD da dominaciju svoje valute koristi u političke svrhe, odnosno putem sankcija.

ALTERNATIVA ZAPADU

Organizacija je osnovana 2001. u Šangaju. Najpre je uključivala pet zemalja Šangajske petorke – Rusiju, Kazahstan, Kirgiziju, Kinu, Tadžikistan – i Uzbekistan, a 2017. pridružili su im se Indija i Pakistan.

Na rastući značaj ŠOS-a ukazala je i odluka Saudijske Arabije da se priključi organizaciji kao partner u dijalogu, i to svega nekoliko nedelja nakon što je nekadašnji ključni saveznik SAD na Bliskom Istoku postigao istorijski sporazum o obnavljanju diplomatskih odnosa sa Teheranom, uz posredstvo Pekinga.

General u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač je tom prilikom za RT Balkan rekao da se odluka Rijada treba tumačiti kao izraz slobodne volje i oslobađanja od zapadnog jarma, pre svega Amerike i Velike Britanije.

-Arapski svet polako pokušava da se oslobađa tog teškog zagrljaja Zapada, posebno poslednjih godina, smatra Kovač.

Status partnera u dijalogu nedavno je odobren i Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Maldivima i Mjanmaru, dok ovaj vid članstva takođe uključuje i Katar, Tursku, Egipat, Azerbejdžan, Kambodžu, Nepal i Jermeniju.

Status posmatrača trenutno uživaju Belorusija i Mongolija, dok je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin danas zatražio od ostalih članica da se Minsku što pre obezbedi punopravno članstvo.

Ideja da određeni međunarodni akteri vide ŠOS kao alternativu Zapadu i zapadnim organizacijama ogleda se i u tome što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u više navrata uporedio pogodnosti članstva u ovoj organizaciji sa članstvom u Evropskoj uniji.

Naime, turski predsednik je još novembra 2016. izjavio da je Turska u situaciji gde ne mora da pristupi EU po svaku cenu, te da bi punopravno članstvo u ŠOS-u omogućilo Ankari da mnogo "lagodnije" dela na međunarodnoj sceni.

Nekoliko dana kasnije, Evropski parlament pozvao je na privremeno zamrzavanje pregovora o pristupu Turske zbog "nesrazmernog i represivnog odgovora" na neuspeli državni udar iz jula te godine, dok je Ankari dodeljeno predsedavanje energetskim klubom ŠOS-a za 2017. godinu. Erdogan je ponovio da razmišlja o podnošenju zahteva za punopravno članstvo u ŠOS-u krajem prošle godine.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!