"NEMAMO VIŠE NOVCA ZA BUDŽET EU": Nemački ministar finansija o posustajanju "evropske lokomotive"

Novosti online

16. 06. 2023. u 19:23

NEMAČKA ne može sebi da priušti da uplati više novca u budžet EU, rekao je u petak ministar finansija Kristijan Lindner za list Di Velt. Iako Nemačka daje najviše novca evropskom bloku, bila je prinuđena da smanji svoj doprinos kako se njena ekonomija smanjuje.

НЕМАМО ВИШЕ НОВЦА ЗА БУЏЕТ ЕУ: Немачки министар финансија о посустајању европске локомотиве

Foto: Profimedia/Ilustracija

- S obzirom na neophodna smanjenja našeg nacionalnog budžeta, trenutno nismo u mogućnosti da dajemo dodatne doprinose u budžet Evropske unije - rekao je Lindner novinarima u Briselu, dodajući da su i druge zemlje članice došle do iste spoznaje.

Lindner je objasnio da je EU maksimalno iskoristila svoj dugoročni budžet do 2027. godine, uglavnom kao rezultat velikih paketa pomoći Ukrajini. Prema poslednjim podacima iz Brisela, EU je Kijevu dala 72 milijarde evra ekonomske, vojne i humanitarne pomoći od početka rata prošlog februara.

Uprkos tome, Evropska komisija navodno sprema dodatni paket finansijske pomoći od 72 milijarde evra kako bi ukrajinska ekonomija nastavila da funkcioniše do 2027. godine. Prema Lindnerovim rečima, komisija će sledeće nedelje objaviti izveštaj u kojem od država članica traži više novca da pokrije račun.

Nemačka je najveći neto doprinosilac EU, dajući 21,4 milijarde evra u budžet evropskog bloka 2021. godine. Njen sused, Poljska, najveći je neto odliv iz budžeta, primajući 12,9 milijardi evra iste godine.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)