VESIĆ NA SASTANKU SA AL DŽASIROM: Istakao ogroman potencijal za saradnju Srbije i Saudijske Arabije (FOTO)

Novosti onlajn

30. 05. 2023. u 10:29

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ministrom transporta i logističkih usluga Kraljevine Saudijske Arabije Salihom bin Naserom al Džasirom, a sagovornici su istakli da postoji ogroman potencijal za razvoj saradnje dve zemlje.

ВЕСИЋ НА САСТАНКУ СА АЛ ЏАСИРОМ: Истакао огроман потенцијал за сарадњу Србије и Саудијске Арабије (ФОТО)

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

Ministar Vesić je izrazio nadu da će ovaj sastanak rezultirati konkretnom saradnjom Srbije i Saudijske Arabije, u oblasti infrastrukture i transporta, budući da predstoje veliki projekti na kojima bi učešće mogle da uzmu i arapske kompanije.

- Mi smo dve fizički udaljene zemlje, ali smo kroz istoriju sarađivali blisko i mislim da je vreme da sarađujemo još bliže. Sama poseta ministra Al Džasira našoj zemlji je dokaz da Saudijska Arabija želi saradnju sa Srbijom - rekao je Vesić.

On je istakao i da je cilj Srbije da bude logistički hab ovog dela Evrope, te da su kompanije dobrodošle u našu zemlju.

Ukazao je i da Srbija ima potpisane ugovore o slobodnom tržištu sa brojnim zemljama, zbog čega je dobra investiciona destinacija i za ulagače sa Bliskog istoka.

Posebno je istakao značaj inicijative „Otvoreni Balkan“ u okviru koje će uskoro profunkcionisati jedinstveno tržište između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u očekivanju da se tome pridruže i Crna Gora i BiH, što će, takođe, značiti „poziv“ investitorima da ulažu u ovaj region.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

 

Vesić je ministru Al Džasiru predstavio najznačajnije infrastrukturne projekte koji se realizuju u Srbiji ili se njihova realizacija uskoro očekuje, pre svega kada je reč o izgradnji brzih puteva i pruga.

- Razgovarali smo o tome kako se grade brze pruge. Oni imaju 5.000 kilometara pruga, a mi 3.400 kilometara. Razgovarali smo o našem iskustvu u izgradnji brzih pruga i šta učiniti kako bi se se saradnja intenzivirala - rekao je Vesić.

Ministar Al Džasir je istakao da je Saudijska Arabija veoma zainteresovana za unapređenje saradnje sa Srbijom, u oblasti svih vidova transporta.

- Imali smo plodonosne razgovore, o bilateralnim odnosima i mogućnostima za produbljivanje naše saradnje, u oblasti avio-saobraćaja, železnice i logistika. Imamo plan da naše odnose podignemo na viši nivo - rekao je Al Džasir.

On je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan bilateralni sporazum u oblasti avio-saobraćaja, koji bi omogućio direktne letove nacionalnih avio-kompanija dve zemlje, između Beograda i Rijada.

Al Džasir je pozvao ministra Vesića u posetu Rijadu, dodajući da bi to možda mogla da bude prilika da se takav sporazum parafira, a svakako da tamošnjim privrednicima predstavi projekte koji se provode u Srbiji, jer postoji interesovanje za ulaganja u Srbiju.

Vesić je podsetio da su pregovori o direktnom avio-prevozu između dve zemlje počeli još 2019. godine, te da je potrebno rešiti određena politička pitanja u preambuli, pre potpisivanja dokumenta.

- Nadam se da će u narednom periodu, u skladu sa dobrim odnosima koje imamo, taj problem biti rešen i ugovor potpisan. Kao što ćemo sarađivati u brojnim oblastima - rekao je Vesić.

On je dodao da i današnji susret pokazuje kakva je pozicija Srbije u svetu.

- Upravo nam je ovo pokazatelj koliko je dobra politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić. To je politika saradnje sa svima, u okviru koje sa svima gradimo dobre odnose u interesu Srbije i svih građana - zaključio je ministar Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024