BILO! KINA OZBILJAN PARTNER: Ministar Goran Vesić razgovarao sa kineskim kolegom Li Sjaopengom

S. B.

29. 05. 2023. u 11:33

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ministrom transporta NR Kine Li Sjaopengom i tom prilikom mu predstavio aktuelne infrastrukturne projekte na kojima su izvođači kineske kompanije i izneo predloge za dalju saradnju i investicije u Srbiji.

БИЛО! КИНА ОЗБИЉАН ПАРТНЕР: Министар Горан Весић разговарао са кинеским колегом Ли Сјаопенгом

Foto: Ministarstvo

 Ukazao sam na činjenicu da je Kina postala drugi spoljnotrgovinski partner Srbije posle Nemačke i to da je u 2022. godini obim spoljnotrgoviniske razmene iznosio 6,15 milijardi američkih dolara, što je oko 20,5 odsto više nego što je bio 2021. da je naš izvoz u Kinu u 2022. godini porastao za 23,5 odsto u odnosu na izvoz u 2021. a naš uvoz porastao za nekih 19,8 odsto u odnosu na 2021. godinu - rekao je Vesić za Tanjug.

Ministar je izrazio uverenje da će se saradnja sa Kinom nakon sporazuma o slobodnoj trgovini bitno povećati i da će Kina postati još značajniji partner Srbije.

- Istakao sam da kineske kompanije učestvuju u najvećim projektima u Srbiji kao što je izgradnja metroa zatim projekat kao što je "Čista Srbija" kroz koji obezbeđujemo kanalizaciju za preko 2,3 miliona ljudi - kroz projekat vredan preko 3,5 milijardi evra. Tu je i izgradnja pruga, ista kompanije trenutno radi brzu prugu između Novog Sada i Subotice dužine 108 kilometara, takođe oko 150 kilometara pruge kroz Mađarsku, tako da ćemo zahvaljujući radu kineske kompanije imati povezane Beograd i Budimpeštu - rekao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)