ŠTA ĆE PREDUZETI SEDAM NAJBOLJIH? Spremni za konkretne mere kako bi sprečili ekonomsku krizu

Tanjug

13. 05. 2023. u 10:53

FINANSIJSKI lideri zemalja G7 upozorili su danas, na završetku trodnevnog samita u Japanu, na sve veću ekonomsku globalnu nesigurnost, a glavne teme bile su američka dužnička kriza i posledice sukoba u Ukrajini.

ШТА ЋЕ ПРЕДУЗЕТИ СЕДАМ НАЈБОЉИХ? Спремни за конкретне мере како би спречили економску кризу

Foto Tanjug/AP

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G7 saopštili su u nekoliko tačaka šta konkretno planiraju da urade, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj japanske agencije Kjodo.

- Spremni smo da preduzmemo konkretne mere kako bismo osigurali finansijsku stabilnost, kao i da postojeći finansijski sistem ostane jak. Plan nam je da pokrenemo korisne partnerske inicijative za lance snabdevanja do kraja godine. Obavezujemo se i na bezrezervnu podršku Ukrajini, ali i da pružimo pomoć njenim susednim zemljama. Sprečićemo Rusiju da izbegava sankcije, ojačaćemo nadzor transakcija Moskve i ostalih zemalja - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je globalna ekonomija "pokazala otpor brojnim udarcima", uključujući pandemiju, sukob u Ukrajini i inflaciju, prenosi Tanjug.

- Moramo da ostanemo na oprezu, da budemo agilni i fleksibilni u makroekonomskoj politici usled povećane nesigurnosti oko globalnog ekonomskog stanja - dodali su finansijski lideri.

U saopštenju nije bilo reči o američkoj dužničkoj krizi, koja je pogodila svetska tržišta, u vreme kada su troškovi pozajmljivanja porasli zbog agresivnog monetarnog pooštravanja od SAD i Evropske centralne banke, dodaje Rojters.

- Jasno, problem u najvećoj svetskoj ekonomiji uticao bi negativno na sve - rekao je predsednik Svetske banke Dejvid Melpas za Rojters.

BONUS VIDEO: Minut ćutanja u Evropskom parlamentu za žrtve tragičnih događaja u Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)