PODRŽAVA DALJI RAZVOJ DIGITALNOG DRUŠTVA I EKONOMIJE: Narodnoj skupštini predstavljen Predlog zakona o elektronskim komunikacijama

Novosti onlajn

21. 04. 2023. u 17:40

NA DRUGOJ sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini, predstavljen je Predlog zakona o elektronskim komunikacijama.

ПОДРЖАВА ДАЉИ РАЗВОЈ ДИГИТАЛНОГ ДРУШТВА И ЕКОНОМИЈЕ: Народној скупштини представљен Предлог закона о електронским комуникацијама

Narodna skupština

Izrada novog Zakona o elektronskim komunikacijama je u prethodnom periodu bila jedan od prioriteta ministarstva nadležnog za oblast elektronskih komunikacija. Zakonom se podstiče povezanost i dostupnost elektronskih komunikacionih mreža nove generacije i njihovo korišćenje od strane građana i privrede, podstiče se razvoj tržišta i podržava unapređenje poslovnog okruženja, omogućava se efikasnije upravljanje i upotreba ograničenih javnih dobara i obezbeđuje se dodatna zaštita krajnjih korisnika, uz omogućavanje maksimalnih koristi u pogledu izbora, cene i kvaliteta usluga.

Širokopojasni pristup internetu je postao deo univerzalnog servisa čime se omogućava da najudaljenija područja budu pokrivena internetom i ostvaruje se potpuna socijalna i privredna inkluzija. Takođe se, pored dostupnosti, mora voditi računa o pristupačnoj ceni. Širenje mreža (interneta) treba da eliminiše nejednakost između ruralnih i gradskih područja, bogatih i siromašnih, velikih i malih.

Što se tiče društva u celini, novi Zakon o elektronskim komunikacijama predstavlja osnov i podržava dalji razvoj digitalnog društva i digitalne ekonomije i pozitivno će uticati na celokupni društveni razvoj.

Razvoj elektronskih komunikacionih mreža nove generacije podstiče mnoge aspekte ekonomije i stvara mogućnosti za nove načine zapošljavanja, smanjenje digitalne podele, povećanje dostupnosti usluga e-uprave, dalji razvoj elektronske trgovine, unapređenje  sistema obrazovanja, povećanje dostupnosti elektronskih usluga, olakšanu komunikaciju i informisanje, stvaranje boljih veza između nauke, tehnologije i preduzetništva, kao i rast kapaciteta za istraživanje i razvoj.

Takođe, novim Zakonom se unapređuje i upravljanje radiofrekvencijskim spektrom i numeracijom, koji predstavljaju ograničena javna dobra, čime se podstiče uvođenje novih usluga i povećava konkurentnost na tržištu.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je pripremilo Predlog zakona o elektronskim komunikacijama koji teži potpunoj usklađenosti sa Direktivom (EU) 2018/1972 Evropskog parlamenta i Saveta od 11. decembra 2018. o uspostavljanju Evropskog zakonika o elektronskim komunikacijama, koji predstavlja osnovu važećeg regulatornog okvira EU u oblasti elektronskih komunikacija. Na ovaj način doprinosi se i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanju pravnih tekovina u okviru Poglavlja 10 – Informaciono društvo i mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)