TRAŽE POMOĆ EU: Mađarska pooštrava kontrolu nad žitom koje stiže iz Ukrajine

Novosti online

08. 04. 2023. u 20:59

MAĐARSKA je odlučila da pooštri kontrolu tranzita žita iz Ukrajine preko svoje teritorije kako bi se uverila da ono stiže zaista na predviđeno odredište, a ne ostaje na tržištu centralne Evrope, izjavio je ministar poljoprivrede te zemlje Ištvan Nađ.

ТРАЖЕ ПОМОЋ ЕУ: Мађарска пооштрава контролу над житом које стиже из Украјине

Žetva se privodi kraju, Foto D. Dozet

On je predložio da se u EU uvedu carine i ograničenje količine ukrajinskog žita.

Ove mere, kako je naglasio, su neophodne da bi se zaštitili interesi evropskih poljoprivrednika koji trpe gubitke zbog toga što na lokalna tržišta stiže ukrajinsko žito po damping cenama.

Podsetimo, krajem marta Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske apelovalo je na vladu da finansijski podrži poljoprivrednike, pogođene prilivom ukrajinskog žita u republiku.

Premijer Mateuš Moravjecki rekao je tada da će to pitanje pokrenuti i u Briselu.

- To žito, u skladu sa obećanjima Evropske komisije, trebalo bi da putuje u Afriku i na Bliski istok, ali tehnički nedostaci i izostanak reakcije doveli su do toga da nešto od ovog žita, kao i drugih poljoprivrednih proizvoda, ostanu u zemlji, zbog čega se snižavaju cene (lokalnim) farmerima - rekao je on.

Bugarski proizvođači žita ponovo su juče izašli na ulice protestujući protiv uredbe EU koja dozvoljava bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda. Demonstranti su blokirali saobraćaj na dva prelaza na granici sa Rumunijom.

Poljski farmeri su zapretili da će blokirati puteve jer se ništa nije promenilo po pitanju nekontrolisanog uvoza žita, a protesti su organizovani prethodnih dana i u Rumuniji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna