MOGU DA LETE, ALI NE I DA SE BORE: Slovačke MiG-29 „sređivali“ ruski majstori

P. Z. S. /BulgarianMilitary.com

08. 04. 2023. u 17:07

SLOVAČKA je pre nedelju dana najavila da će Ukrajini obezbediti MiG-29. Poljska je uradila isto.

МОГУ ДА ЛЕТЕ, АЛИ НЕ И ДА СЕ БОРЕ: Словачке МиГ-29 „сређивали“ руски мајстори

Foto Tanjug/AP


Odluke koje idu u korist Ukrajini na pozadini gubitaka ukrajinskih ratnih aviona od početka rata.

Do kraja 2022. godine slovački MiG-29 su prošli popravku ili renoviranje. Ispostavilo se da su popravku izvršili ruski stručnjaci. Bili su u slovačkoj vazdušnoj bazi najmanje do kraja 2022. godine.

Prema izjavi slovačkog ministra odbrane Jaroslava Nada, ruski tehničari su sabotirali slovačke MiG-ove 29. U to vreme se još uvek govorilo o potencijalnoj isporuci ovih MiG-ova Ukrajini, ali nije bilo rešenja niti naznaka da će se to dogoditi. Zapravo, skoro od početka rata, Slovačka je govorila da je spremna da donira svoje MiG-29.

Prema g. Nadu, MiG-ovi 29 su bili sposobni da lete, ali ne i da se bore. On takođe kaže da je sabotaža izvršena na delovima i komponentama aviona na kojima su radili samo Rusi [ruski tehničari]. Oni [tehničari] su bili na dugogodišnjem ugovoru u vazduhoplovnoj bazi i bili su zaposleni u Ministarstvu odbrane Slovačke.

Slovački ministar odbrane Nad smatra da je sabotaža činjenica, ali da se može prevazići, jer Ukrajina ima tehnološku bazu i rezervne delove koje treba zameniti i učiniti borbene avione operativno spremnim za borbu.

-Imaju pilote, rezervne delove i kompaniju koja radi na MiGovima iz sovjetskog doba, rekao je on.

Međutim, neće svi slovački MiG-29 biti korišćeni u ofanzivnim ukrajinskim akcijama. Prema izvorima na koje se poziva Rojters, neki od aviona su pogodni samo za rezervne delove. Razlog je taj što se slovačka verzija MiG-29 ne razlikuje mnogo od ukrajinske.

Ovo je dobra vest i za Ukrajinu, pošto je Rusija, kao naslednica Sovjetskog Saveza, dobavljač delova za MiG-ove i ne očekuje se da će Slovačku ili Ukrajinu snabdevati potrebnim rezervnim delovima.


F-16 ILI GRIPEN JAS-39

Ukrajina i dalje insistira na dobijanju borbenih aviona sa Zapada. U fokusu poslednjih nekoliko meseci bio je američki borbeni avion F-16. Rusija ima vazdušnu nadmoć na ukrajinskom nebu. Stručnjaci smatraju da čak i ako Ukrajina dobije F-16, to neće promeniti balans. Ali ako su namere Kijeva da vrati Krim koji je okupirao Rusiju, neophodna je borbena avijacija.

Trenutno Vašington odbija zahteve Kijeva da pošalje F-16. Pentagon je više puta davao izjave da ovaj avion neće „odraditi posao“ za Ukrajince. U ovoj fazi, F-16 neće pomoći Ukrajini, kažu visoki američki vojnici i analitičari.

BulgarianMilitary.com je nekoliko puta izvestio da je Gripen, a ne F-16, najpogodniji od borbenih aviona zapadne proizvodnje za rat u Ukrajini. Gripen se može brzo servisirati mobilnim grupama bez potrebe za namenskim depoom, kao što je slučaj sa F-16. Švedski lovac može da poleti sa kratkih pista, što ga čini pogodnim za lako raspoređivanje i lokalizaciju oko malih urbanih ili poljoprivrednih pista. Gripen može da poleti sa puta, što znači da se lako može sakriti u šumovitim predelima. Sve kvalitete koje F-16 nema.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama