ŠALTER ZA VREDNE HARTIJE: Kako će se koristiti kredit Svetske banke od 30 miliona dolara

S. B.

04. 04. 2023. u 13:17

SRBIJA namerava da produbi tržište kapitala. Sa tim ciljem, Svetska banka nam je odobrila kredit vredan 30 miliona dolara. Novac će biti potrošen, između ostalog, na formiranje posebne jedinice za tržišta kapitala u okviru Ministarstva finansija, jačanje kapaciteta Komisije za hartije od vrednosti Srbije, Centralnog registra hartija od vrednosti kao i Beogradske berze.

ШАЛТЕР ЗА ВРЕДНЕ ХАРТИЈЕ: Како ће се користити кредит Светске банке од 30 милиона долара

Foto: Piksabej

U Ministarstvu finansija napominju da se priprema reforma oporezivanja tržišta kapitala i usklađivanje ostalih zakonskih propisa. Planira se izgradnja IT platforme, koja će zapravo biti one stop shop. Obezbediće centralizovan i digitalizovan pristup svim relevantnim informacijama na temu izdavanja korporativnih obveznica, akcija i drugih proizvoda tržišta kapitala.

- One stop shop može doprineti finansijskom obrazovanju uvođenjem proizvoda tržišta kapitala i znanja koji su dostupna profesionalnim investitorima i građanima na jednostavan i transparentan način - objašnjavaju u Ministarstvu finansija. - Prvi korak u uređenju i razvoju tržišta kapitala je uređenje regulatornog i institucionalnog okvira, kroz izmene i dopune postojećih zakonskih propisa. Kako bi se obezbedilo integrisanje nacionalnih tržišta u istinski jedinstveno tržište kapitala, jedna od značajnih aktivnosti biće i poboljšanje poreskog okvira, postojanje ujednačenih pravila vezanih za stečaj, unapređenje ostvarivanja prava akcionara, zaštitu investicija, uvođenje jedinstvenih pravila poslovanja za tržišta kapitala. Jedan od veoma bitnih zadataka u izgradnji novog tržišta kapitala, jeste unapređenje finansijske pismenosti kroz razne vidove edukacije, polazeći od osnovnog obrazovanja, edukacije mladih.

Svetska banka veruje da treba podstaći i emitovanje zelenih i tematskih obveznica. Novac prikupljen njihovom prodajom koisti se namenski za određene projekte.

- Prikupljena sredstva od zelenih obveznica se koriste za projekte iz zelene agende kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja - dodaju u Ministarstvu finansija. - Tematske obveznice su instrumenti koji doprinose širokim ciljevima i ciljevima vezanim za ekonomski i socijalni rast. Mogu uključivati instrumente u kojima su prihodi namenjeni za posebne svrhe, zelene, socijalne obveznice ili obveznice održivosti. Upravo jedan od glavnih ciljeva razvoja tržišta kapitala je produbljivanje ponude, emitovanje većeg broja korporativnih obveznica i drugih instrumenata nedržavnih hartija od vrednosti.

PO NAJNIŽOJ STOPI

SRBIJA je u proteklih godinu dana načinila značajne korake u ispunjenu svojih zelenih obaveza, upravo emitovanjem svoje prve zelene obveznice - kažu u Ministarstvu finansija.

- Obveznica je emitovana na iznos od milijardu evra, sa rokom dospeća od sedam godina. Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada. Zanimljivo je da je Srbija, emitovanjem ove obveznice, postala jedina država u Evropi, a van Evropske unije, koja je emitovala zeleni finansijski instrument.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!