"NOVOSTI" SAZNAJU: U EPS neće biti otkaza za radnike

E. B. T.

30. 03. 2023. u 21:30

PREDLOG novog Statuta EPS, koji je Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo Nadzornom odboru "Elektroprivrede Srbije", izazvao je buru u delu sindikata ovog javnog preduzeća. Oni su izrazili bojazan da će usvajanje tog dokumenta dovesti do gašenja EPS, i da će 16.000 radnika izgubiti posao. Izvor "Novosti", koji je upućen u čitavu situaciju, ističe da niko neće ostati bez posla u EPS. Članovi Nadzornog odbora odlučivaće u ponedeljak o novom statutu.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: У ЕПС неће бити отказа за раднике

Zgrada EPS

- U doba energetske krize i sveopšte borbe za kvalitetnim kadrovima, državi nije u interesu da se odrekne zaposlenih koje je godinama školovala i stručno usavršavala - objašnjava naš sagovornik. - Država čini sve da zaštiti rudare i ostale zaposlene EPS, bez kojih energetski sistem ne može da funkcioniše i čijim usporavanjem se usporava i privredni i ekonomski rast naše zemlje.

Predstavnici dela Sindikata radnika EPS, koji predvodi Milan Đorđević, ukazali su da je predloženim Statutom predviđeno da pretežna delatnost EPS bude samo prozvodnja električne energije, bez trgovine koja uključuje i snabdevanje kako je bilo do sada. Đorđević smatra da time snabdevanje građana i malih kupaca prestaje da bude delatnost od opšteg interesa. Neprihvatljiv je, kako dodaje, i predlog da u upravljanju preduzećem zaposleni nemaju svog predstavnika, a da jedini član Skupštine akcionara bude ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. On smatra da bi na taj način, kao predstavnik vlasnika EPS, a to je država Srbija, bila jedina ovlašćena da bira generalnog i izvršne direktore. Najavljuju i štrajk ukoliko se predloženi dokument usvoji. Ove stavove dele i u sindikatu "Nezavisnost TENT". Njihov glavni poverenik Dragoslav Ljubičić kaže da je nejasno za koga je predviđena funkcija javnog snabdevanja.

Naš izvor ukazuje da se novim statutom EPS predlaže promena pravne forme u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, 100 odsto u vlasništvu države Srbije.

- Skupštinu u akcionarskom društvu čine predstavnici akcionara, a država, kao jedini vlasnik, odrediće svog predstavnika u Skupštini akcionara, onog kojeg smatra najkompetentnijim kandidatom, a Statutom nije propisano ko će to biti - navodi naš izvor. - Izvršne direktore postavlja Nadzorni odbor EPS, a ne Skupština akcionara.

Kako objašnjava, predlog novog statuta je da se delatnost EPS iz preduzeća za primarno trgovinu električnom energijom, prevede u delatnost za primarno proizvodnju i trgovinu strujom.

PROFESIONALNO KAO KOD RAZVIJENIH

KAKO ukazuje izvor "Novosti", sadašnji menadžment EPS prošle godine je usvojio dokument kojim je predvideo gašenje termoelektrana već ove godine:

- Isto je predvideo i u predlogu trogodišnjeg plana poslovanja, koji je naročito u tom delu korigovan na insistitranje Vlade, jer je bilo jasno da će time veliki broj radnika ostati bez posla, a Srbija bez dovoljnih količina struje koja bi potom morala da se kupuje na tržištu po ogromnim cenama, a to bi plaćali svi građani ove zemlje. Problem javnih preduzeća mora da se reši na isti način kao i u svim razvijenim zemljama, a to je profesionalizacija, u kojoj će država kao jedini akcionar biti zainteresovana za preduzeće posluje stabilno i profitabilno, a da radnici mogu da prosperiraju i napreduju.

- Na ovaj način država štiti svoj energetski sektor, svoju energetsku, a samim tim i nacionalnu bezbednost - ističe sagovornik "Novosti". - EPS primarno treba da proizvodi električnu energiju, pa tek onda da trguje onim što je višak ili manjak u odnosu na potrebe građana i privrede. Proizvodnja struje i uglja u EPS u poslednjih godinu dana beleži konstantan pad, a gubitak EPS u 2022. je bio 630 miliona evra koje će platiti građani Srbije.

SINDIKALCI SE PONAŠAJU KAO ROGOVI U VREĆI

NA sednicu Nadzornog odbora u sredu ušli su predstavnici dela Sindikata radnika EPS koji predvodi Milan Đorđević, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog predloženog statuta. Ovaj sindikat se ranije podelio i pred sudom i još traje borba za legitimitet na to ko ima pravo da koristi ime organizacije. Tako je drugi deo ovog sindikata, sa potpisom Željka Vojinovića, juče uputio saopštenje u kojem ističu da su Đorđevićevi predstavnici nelegitimni i da su na sednici Nadzornog odbora izneli niz neproverenih i proizvoljnih tvrdnji. Oba dela sindikata traže sastanak sa premijerkom i resornom ministarkom.

Kroz profesionalizaciju rada EPS i njegovu transformaciju u zatvoreno akcionarsko društvo u kome će država biti jedini akcionar, kako dodaje, ojačaće se ova kompanija koja treba da postane ponovo dominantna u regionu. To znači da njen prioritet mora da bude baš ono zbog čega je država osnovala EPS, a to je da proizvodi struju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)