UKRAJINCI TRAŽE MILIJARDE: "Kompanije ostvarile neverovatne profite, treba da pošalju deo novca"

Novosti online

30. 03. 2023. u 08:31

MINISTAR energetike Ukrajine Herman Galuščenko rekao je da velike međunarodne energetske kompanije koje su zbog sukoba "ostvarile neverovatne profite", treba da pošalju deo novca za obnovu energetske infrastrukture zemlje.

УКРАЈИНЦИ ТРАЖЕ МИЛИЈАРДЕ: Компаније оствариле невероватне профите, треба да пошаљу део новца

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Mnoge energetske kompanije ostvaruju ogromne neočekivane profite zbog rata. Mi smo to procenili na preko 200 milijardi dolara... Mislim da bi bilo pošteno da taj novac podele sa Ukrajinom. Mislim da nam pomognu da obnovimo energetski sektor – rekao je Galuščenko u intervjuu za evropsko izdanje Politiko.

Prema pisanju publikacije, iznos koji je naveo šef Ministarstva energetike Ukrajine često se naziva profitom za 2022. pet vodećih kompanija - BP, Ševron, EksonMobil, Total i Šel.

On je takođe pozvao Zapad da "zatvori rupe" u sankcijama protiv prodaje ruske energije i rekao da bi Kijev mogao da obezbedi alternativno nuklearno gorivo kako bi se neke zemlje EU oslobodile zavisnosti od ruskih snabdevanja.

Ranije je Blumberg objavio, pozivajući se na Vladimira Kudrickog, šefa uprave nacionalne energetske kompanije Ukrenergo, da bi direktna šteta ukrajinskom energetskom sistemu od ruskih udara iznosila stotine miliona dolara, a ekonomski gubici bili bi milijarde.

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC - Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)