U NAJTAJNOVITIJOJ ZEMLJI NIKAO POTPUNO NOVI GRAD: Zvaće se u čast bivšeg vođe, potrošiće ogromne pare na izgradnju (VIDEO)

Novosti online

30. 03. 2023. u 07:53

TURKMENISTAN će potrošiti skoro pet milijardi dolara (oko 4,5 milijardi evra) za izgradnju grada nazvanog po Gurbanguliju Berdimuhamedovu, rekli su zvaničnici u sredu. Centralnoazijska država koja se graniči sa Kaspijskim morem je pod vlašću porodice Berdimuhamedov više od 16 godina.

У НАЈТАЈНОВИТИЈОЈ ЗЕМЉИ НИКАО ПОТПУНО НОВИ ГРАД: Зваће се у част бившег вође, потрошиће огромне паре на изградњу (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Hronika Turkmenistana

Gurbanguli Berdimuhamedov, bivši zubar koji je postao predsednik, zvanično je podneo ostavku na mesto predsednika bivše sovjetske republike prošle godine, a zamenio ga je njegov sin Serdar Berdimuhamedov. Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu "arkadag" (heroj zaštitnik) i nastavlja da dominira zemljom. Novi grad, 30 kilometara od glavnog grada Ašhabada, poneće njegovu titulu.

- Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3,3 milijarde dolara - rekao je Derjageldi Orazov, zvaničnik koji je na čelu državnog komiteta zaduženog za njegovu izgradnju.

Druga faza koštaće oko 1,5 milijardi dolara.

Orazov je rekao da će tačna cena biti poznata nakon raspisivanja tendera, ali da ona već uveliko premašuje cifru od 1,5 milijardi dolara objavljenu u februaru 2020. Prema podacima Svetske banke, BDP Turkmenistana je oko 45 milijardi dolara, a veliki deo njegovog bogatstva potiče iz ogromnih rezervi gasa.

Arkadag će na kraju imati oko 73.000 stanovnika.

BONUS VIDEO: SADAMOVE PALATE 20 GODINA POSLE AMERIČKE INVAZIJE - Propadaju iako ih je UNESKO stavio pod zaštitu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu