AMERIČKI MEDIJI: EU traži način da članicama zabrani uvoz ruskog gasa bez uvođenja novih sankcija

Novosti online

28. 03. 2023. u 23:15

KOMESARKA EU za energetiku Kadri Simson ranije ovog meseca pozvala je da se zaustave isporuke ruskog gasa, rekavši da kompanije ne bi trebalo da obnavljaju dugoročne ugovore kada postojeći isteknu.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: ЕУ тражи начин да чланицама забрани увоз руског гаса без увођења нових санкција

Foto AP

Evropska unija traži način da omogući državama članicama da efikasno zabrane ruske isporuke tečnog prirodnog gasa bez uvođenja novih energetskih sankcija, piše "Blumberg".

Ministri energetike Unije spremni su da podrže predlog koji bi vladama država članica omogućio da privremeno spreče ruske izvoznike da unapred rezervišu kapacitete potrebne za isporuke, navodi se u dokumentu u koji je "Blumberg" imao uvid.

Dok bi pojedinačnim vladama i dalje bile potrebne konsultacije, uključujući i druge zemlje EU i Evropsku komisiju da bi primenile mehanizam, novi sistem bi omogućio nastavak smanjenja protoka energetskih proizvoda iz Rusije.

Očekuje se da će odobrenje stići u okviru šireg sastanka ministara u Briselu. Predloženu uredbu bi još trebalo da odobri Evropski parlament, koji je ponudio sopstvena rešenja za smanjenje uvoza ruskog gasa.

Zalaganje za nova ovlašćenja za blokiranje uvoza za države članice predvode Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska. Ovaj potez je deo napora EU da ne koristi ruski gas zbog rata u Ukrajini.

Dok su tokovi prirodnog gasa u gasovodima pali na rekordno niski nivo, isporuke prirodnog gasa iz Moskve su porasle.

Šef EU za energetiku Kadri Simson ranije ovog meseca pozvala da se zaustave isporuke ruskog gasa, rekavši da kompanije ne bi trebalo da obnavljaju dugoročne ugovore kada postojeći isteknu. Španija, najveći kupac ruskog prirodnog gasa u EU do sada, zamolila je kompanije da se ne potpisuju novi ugovori za kupovinu iz Rusije.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (2)

DVOJE DECE DO 13 GODINA GRATIS U OVOM HOTELU: La Blanche Resort 5* je pravi izbor za najlepši letnji odmor u društvu najbližih