POREZ PO PLANU: Građanima Srbije ovih dana u eSanduče stižu rešenja

E. V. N.

28. 03. 2023. u 11:49

GRAĐANI koji elektronski komuniciraju sa državom, mahom već znaju koliko ove godine duguju na ime poreza na imovinu. Dobar deo lokalnih samouprava u Srbiji ovih dana je isporučio uplatnice u elektronsko sanduče. Pojedini gradovi i opštine počeli su da šalju i koverte za - poštanski pretinac.

ПОРЕЗ ПО ПЛАНУ: Грађанима Србије ових дана у еСандуче стижу решења

Foto: pixabay

Na prvi pogled reklo bi se da su beogradske opštine, makar one koje su dostavile obračun, ispoštovale odluku Skupštine grada, pa je obaveza veća do pet odsto. U Nišu, međutim, stižu uplatnice "teže" i za petinu. Novosađane, baš kao i Jagodince posedovanje nepokretnosti košta kao i prošle godine.

- Već mi je stiglo poresko rešenje preko e-uprave - kaže Beograđanka Anđelka P. - Za stan od oko 50 kvadrata treba da platim ove godine porez u iznosu od 5.716 dinara. Uspela sam da pronađem i prošlogodišnje rešenje. Ono je bilo na iznos od 5.444 dinara. I kod komšija se računica poklapa. Prošle godine su platili 5.125, a ove treba da izdvoje 5.327 dinara.

Oko 120.000 poreskih obveznika u Nišu još nisu za ovu godinu dobila rešenja za porez na imovinu. Prema rečima načelnice gradske Uprave za finansije Nine Ilić izrada rešenja je u toku i ona će uskoro biti poslata na adrese Nišlija. Ono što je izvesno da u proseku mogu da računaju na povećanje nameta za oko 20 odsto, iako nije bilo povećanja osnovice.

- Promenili smo neke zone a morali smo u skladu sa zakonom da stope uskladimo sa rastom cene prometa nekretnina - objašnjava Nina Ilić. - Došlo je do povećanja cena kvadrat pa je tako cena kvadrata na Bulevaru sa 900 skočila na 1.300, a recimo, novogradnja u centru Niša, je i do 2.200 evra. Tako smo i mi morali da povećamo porez na imovinu. Povećanje samo prati zakonsku obavezu lokalnih samouprava. Niš godinama važi za grad sa nižom obavezom na ime poreza za imovinu.

U Novom Sadu je distribucija rešenja o porezu na imovinu za ovu godinu počela 16. marta za više od 65.000 poreskih obveznika koji imaju potvrđeno e-sanduče na portalu e-uprava. Uručivanje rešenja putem "Pošte Srbije", za one koji nemaju e-sanduče, krenula je 21. marta.

U skladu sa odgovarajućom odlukom Gradskog veća, iznos te poreske obaveze isti je lanjskom, ukoliko nije bilo promena u obimu imovine određenog poreskog obveznika.

- Rešenja sa utvrđenim obavezama po osnovu poreza na imovinu, ove kao i prethodnih godina poreski obveznici dobiće zajedno sa uplatnicama - poručili su iz Gradske poreske uprave Novog Sada.

Grad Jagodina počeo je dostavlja rešenja poreza na imovinu za tekuću godinu u četvrtak, 23. marta, a poreska rešenja za fizička i pravna lica koja imaju mejlove već su isporučena preko e-sandučeta. Treću godinu zaredom porez na imovinu za građane i firme, na teritoriji grada Jagodine ostao je nepromenjen.

- Pored toga, grad Jagodina jedan je od retkih u kome se plaća samo porez na nepokretnosti, a ne i porez na zemljište, što je velika stavka u ostalim gradovima Srbije. Na teritoriji grada Jagodine ima oko 29.000 građana, koji plaćaju porez na nepokretnosti - navodi za "Novosti" Sanja Jeremić, načelnik Gradske uprave za javne prihode, zaštitu životne sredine i inspekcijski nadzor.

U SUBOTICI SKUPLjE

SUBOTIČANI očekuju veći izdatak za porez na imovinu. Krajem prošle godine je odlučeno da će osnovica biti uvećana u proseku za 9,5 odsto. Kako su objasnili u Gradskoj upravi, mera je nepopularna, ali neminovna. I pored usklađivanja, poskupljenje ne sustiže godišnjni iznos inflacije.

ZATEZNA KAMATA

REDOVNE platiše nemaju brige. Porez na imovinu se izmiruje kvartalano i to poršlogodišnjem rešenju do prispeća novog. Oni koji zaboravljaju na ovu obavezu, moraju da znaju da ih čeka zatezna kamata. U Srbiji ona iznosi za deset odsto uvećanu referentnu kamatnu stopu NBS. U ovom trenutku je reč o 15,75 odsto na godišnjem nivou. To je u slučaju poreskih dugovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati