PRVE EKONOMSKE POSLEDICE RAZORNOG ZEMLJOTRESA: Lira pala na rekordno nisku vrednost od 18,85 u odnosu na dolar

Tanjug

06. 02. 2023. u 15:36

VREDNOST turske lire pala je danas na rekordno nisku vrednost, a pad se osetio i na turskoj berzi, nakon što je jutrošnji razorni zemljotres doprineo postojećim pritiscima u vidu snažnog dolara, geopolitičkim rizicima, kao i iznenađujuće visoke inflacije.

ПРВЕ ЕКОНОМСКЕ ПОСЛЕДИЦЕ РАЗОРНОГ ЗЕМЉОТРЕСА: Лира пала на рекордно ниску вредност од 18,85 у односу на долар

Foto: AP

Kako navodi Rojters, lira je pala 18,85 odsto vrednosti u odnosu na američki dolar, a glavna referentna vrednost akcija u zemlji pala je za čak 4,6 odsto, dok su banke pale za više od pet odsto, pre nego što su uparile neke gubitke sa ključnim indeksima koji su pali između 3,4-5 odsto do 13 časova.

Prinosi na lokalne 10-godišnje državne obveznice porasli su na čak 10,2 odsto, što predstavlja najviši nivo u skoro dva meseca.

- Tragični događaji koji su usledili nakon što je južni deo Turske pogodio snažan zemljotres izvor su dodatne neizvesnosti uoči ključnih izbora koji će najverovatnije biti održani u maju - rekao je viši finansijski analitičar agencije In tač kapital markets Pjotr Matis.

Istanbulska berza Borsa je u ranim jutarnjim satima najavila privremeni prekid transakcija akcijama nekoliko kompanija u zoni zemljotresa, ali je dodavala još imena na listu kako je dan odmicao.

Kako navodi Rojters, tržišta u razvoju su pod sve većim pritiskom, jer valute i akcije širom sveta u razvoju osećaju pritisak nakon što je u petak dolar naglo porastao.

Mnogi međunarodni investitori dali su otkaz u poslednjih nekoliko godina usred stalnih tržišnih previranja i prihvatanja neortodoksne ekonomske i monetarne politike Ankare, uključujući smanjenje kamatnih stopa suočenih sa rastućom inflacijom.

Geopolitičke tenzije su nedavno povećale izglede da Sjedinjene Države zauzmu još čvršći stav u pogledu sprovođenja sankcija protiv Rusije, što bi dodatno povećalo pritisak na turska tržišta nakon što je Vašington upozorio Ankaru o izvozu hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koji se mogu potencijalno iskoristiti u ratnim naporima Moskve u Ukrajini.

BONUS VIDEO: 

JEZIVO: Zgrada u Turskoj pada kao kula od karata


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)