PORAŽAVAJUĆI PODACI: Penzioni fond jedne od najbogatijih država na svetu ostao bez 152 milijarde evra

Novosti online

31. 01. 2023. u 21:05

NORVEŠKI državni penzioni fond saopštio je danas da je 2022. godinu zaključio s najvećim gubitkom za 25 godina, istaknuvši negativan uticaj ukrajinske krize, visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa na ulaganja u deonice i obveznice.

ПОРАЖАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Пензиони фонд једне од најбогатијих држава на свету остао без 152 милијарде евра

Foto. EPA

Norveški penzioni fond osnovan je 1996. godine i ulaže prihod od nafte i gasa u deonice, obveznice i nekretnine. Spada među najveće u svetu, sa imovinom poverenom na upravljanje ukupne vrednosti 1,2 biliona dolara.

Ukupan gubitak od 152 milijarde evra

U 2022. godini zabeležen je gubitak na ulaganjima od 1,64 biliona kruna (152 milijarde evra), najveći otkad je osnovan. Najlošija godina do sada mu je bila 2008, kada je finansijska kriza dostigla vrhunac prouzrokujući gubitak na ulaganjima od 633 milijarde kruna.

Povrat na ulaganja u 2022. iznosio je minus 14,1 odsto, saopštili su danas. Najlošiji rezultat donela su ulaganja u deonice, s povratom od minus 15,3 odsto. Blizu su i ulaganja u obveznice, s povratom od minus 12,1 odsto.

Pozitivan prinos donela su pak ulaganja u nekretnine, od skromnih 0,1 odsto, i u projekte zelene energije, od 5,1 odsto.

- Na tržište su uticali rat u Evropi, visoka inflacija i rast kamatnih stopa. To je negativno uticalo i na tržište deonica i na tržište obveznica, što je vrlo neobično - objasnio je u saopštenju izvršni direktor Nikolai Tangen, preneo je „Indeks“.

BONUS VIDEO: PROTESTI U PARIZU: Organizatori tvrde - Protiv penzijske reforme okupilo se pola miliona ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČESTO SRPSKO IME IMA TUŽNO ZNAČENJE: Roditelji koji ga daju svojoj deci često nisu svesni porekla