ZAJEDNO PO ENERGENTE: norveški premijer i nemački ministar ekonomije danas u oslu

I.S.

05. 01. 2023. u 18:16

PREMIJER Norveške Jonas Gar Store i nemački ministar ekonomije Robert Habek potpisali su danas zajedničku deklaraciju o povećanju proizvodnje obnovljive energije i razvoju zelene industrije.

ЗАЈЕДНО ПО ЕНЕРГЕНТЕ: норвешки премијер и немачки министар економије данас у ослу

Foto: Shutterstock

Kako su sapštili na konferenciji za novinare nakon parafiranja dokumenta u Oslu, u deklaracijama su navedeni predstojeći zajednički koraci u oblastima proizvodnje energije upotrebom vodonika, korišćenjem snage vetra i mora, kao razvoju baterija i smanjenju negaticnog uticaja ugljen-dioksida.

"Vremena su izazovna u Evropi zbog rata u Ukrajini. Usred energetske krize, vidimo koliko je Norveška važna kao pouzdan snabdevač Evrope gasom, ali takođe vidimo koliko je ključno da brže pređemo na više obnovljive izvore energije", rekao je Stoere.

Norveška naftna kompanija Ekuinor i nemačka kompanija RVE, ranije danas su saopštile da planiraju da razviju industrijski lanac za proizvodnju i upotrebu vodonika. Ovo bi omogućilo Nemačkoj da smanji svoje oslanjanje na energiju dobijenu iz sagorevanja uglja i na taj način skreše emisiju ugljen-dioksida, iako su zajednička ulaganja zavisna od cevovoda vodonika, koji Ekuinor i partneri trenutno ispituju, a koji ima za cilj povezivanje Norveške i Nemačke.

Norveška je od prošle godine pretekla Rusiju kao najveći evropski snabdevač gasom, a Ekvinor je postao najveći izvoznik, pošto je ruski Gasprom smanjio isporuku gasa Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku