NOVI SKOK CENE NAFTE: Barel ponovo iznad 87 dolara na međunarodnim tržištima

Tanjug

26. 01. 2023. u 21:51

CENE nafte skočile su danas na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara s obzirom da trgovci i dalje računaju na oporavak potražnje u Kini, a dodatni podsticaj bio im je i tek blagi rast zaliha u SAD.

НОВИ СКОК ЦЕНЕ НАФТЕ: Барел поново изнад 87 долара на међународним тржиштима

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša za 1,04 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja i iznosila je 87,16 dolara. Isto toliko poskupeo je barel na američkom tržištu, gde se njime trgovalo po 81,19 dolara.

Trgovci su se i danas usredsredili na očekivanja o oporavku potražnje u Kini nakon ublažavanja strogih mera protiv kovida, prenele su agencije.

Podršku tržištima pružila su i kretanja u SAD, gde se pokazao upola slabiji rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo, za samo nešto više od 500.000 barela.

Trgovci su zadovoljni i podacima o rastu američkog BDP-a u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju za 2,9 posto, što je više od očekivanog.

Rast je ipak znatno usporio na kraju godine, uz godišnju stopu rasta od jedan posto, gotovo upola nižu nego u prethodnom tromesečju, budući da su podignute kamatne stope zakočile potražnju.

Stručnjaci procenjuju da će svetska ekonomija ove godine porasti samo za dva posto, pokazuje anketa agencije Rojters, a rast bi mogao biti i slabiji.

Njihove procene u neskladu su s optimizmom na tržištima od početka godine, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori