PETROJUAN OD PETRODOLARA UZIMA PRIMAT: Kineska valuta na tržištu nafte kreira novi energetski poredak

I. Stanojević

05. 01. 2023. u 07:00

U TRGOVINI naftom, američki dolar sve više gubi primat, a preuzima ga kineski juan. Ova godina mogla bi da donese totalni preokret i da, umesto petrodolara, zavlada petrojuan, kao posledica činjenice da je nastao novi svetski energetski poredak između Kine i Bliskog istoka, tvrde analitičari.

ПЕТРОЈУАН ОД ПЕТРОДОЛАРА УЗИМА ПРИМАТ: Кинеска валута на тржишту нафте креира нови енергетски поредак

Foto Tanjug/AP

Britanski poslovni dnevnik "Fajnenšel tajms" podseća na geopolitički savez koji je američke bezbednosne garancije Saudijcima na Bliskom istoku, u svojevrsnom barter aranžmanu, menjao za dogovor o isključivoj prodaji saudijske nafte u američkim dolarima. Pre sedam decenija, američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt potpisao je sa saudijskim kraljem Abdulom Azizom Ibn Saudom ovaj dil koji bi uskoro mogao da bude samo pisani trag istorije.

Kina, naime, kupuje sve veće količine nafte i tečnog prirodnog gasa od Irana, Venecuele, Rusije i delova Afrike, koje, umesto u dolarima, plaća u svojoj valuti, juanu. Sastanak kineskog predsednika Si Đinpinga sa liderima Saudijske Arabije i Saveta za saradnju u Zalivu (GCC), krajem minule godine je, kako za "Fajnenšel tajms" ističe Zoltan Pozar, strateg Kredit Svis banke, značio rađanje petrojuana.

Isti ekonomski ekspert najavio je, početkom rata u Ukrajini, nastanak "novog svetskog monetarnog poretka" u čijem će centru biti Rusija, Kina i njihovi saveznici s novom rezervnom svetskom valutom zasnovanom na neophodnim sirovinama kojima raspolažu u izobilju. Na Zapadu je, međutim, predvideo da će štampanje novca bez pokrića doneti visoku inflaciju. Peking "želi da ponovo definiše pravila globalnog energetskog tržišta, što podrazumeva da se zemlje BRIK, Brazil, Rusija, Indija i Kina, ali i mnogi drugi delovi sveta, nezadovoljni korišćenjem dolara kao oružja zbog situacije u Ukrajini, okrenu plaćanju u drugoj valuti", kaže Pozar.

Foto Tanjug/Ap

Si predviđa da će Kina, za tri do pet godina, dramatično povećati uvoz iz zemalja GCC, ali i raditi na "svedimenzionalnoj energetskoj saradnji". Peking se nada da će sve to, već 2025. godine, na Šangajskoj berzi nafte i prirodnog gasa, biti plaćeno u juanima. Ako se ostvare te najave, nastaće ogroman pomak u globalnoj trgovini energentima. Rusija, Iran i Venecuelaimaju 40 odsto rezervi nafte OPEK plus i sve prodaju Kini, sa velikim popustom. Zemlje GCC imaju sledećih 40 odsto rezervi, dok je preostala petina "u oblastima unutar ruske i kineske orbite".

Foto Shutterstock

Iako juan neće preko noći zameniti dolar, trgovina petrojuanom menja svet. Tako je nemački hemijski gigant BASF odlučio da zatvori delove fabrike u Ludvigshafenu i prebaci u Žanjiang. To bi moglo da bude početak trenda "od farme do stola", kojim Kina nastoji da privuče proizvođače, koristeći kao mamac jeftine energente i tako, kao najveći svetski uvoznik nafte, dodatno podstakne "dedolarizaciju".

GLOBALNO POVERENjE

ONI koji ne veruju u uspon petrojuana, ističu da Kina ne uživa isti nivo globalnog poverenja kao SAD, zbog čega nije izvesno da će države hteti da posluju u juanima. Ako je to i tačno, primećuju zapadni analitičari, ostaje činjenica da tržištem nafte dominiraju zemlje koje imaju više zajedničkog sa Kinom, nego sa SAD. Kinezi sada uz "finansijsku sigurnosnu mrežu", nude i mogućnost konverzije juana u zlato na berzama u Šangaju i Hongkongu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!