SNABDEVANJE SRBIJE NIJE UGROŽENO: Đedovićeva - Aktivno radimo na obezbeđivanju dodatnog goriva

E. B. Talijan

14. 01. 2023. u 09:00

ZAHVALjUJUĆI pravovremenom planiranju i delovanju institucija stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta naftom i derivatima neće biti ugrožena. Rezerve nafte su prošle godine u odnosu na 2021. uvećane za 54 odsto.

СНАБДЕВАЊЕ СРБИЈЕ НИЈЕ УГРОЖЕНО: Ђедовићева - Активно радимо на обезбеђивању додатног горива

Foto N. Živanović

Ovo za "Novosti" kaže ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, ističući da Ministarstvo zajedno sa Vladom aktivno radi na obezbeđivanju dodatnih količina goriva imajući u vidu da 5. februara stupa na snagu zabrana uvoza ruskih naftnih derivata u Evropsku uniju.

Ovo tržište je već opterećeno embargom EU na uvoz sirove nafte iz Rusije, koji se primenjuje od 1. decembra, a početkom sledećeg meseca uslediće nova zabrana. Prema pisanju zapadnih medija EU se zbog toga suočava sa potencijalnom nestašicom goriva. "Benk ov Amerika" ocenjuje da bi cene dizela u ovom kvartalu mogle dostići iznos od 200 dolara po barelu. Evropa je u žurbi da napravi zalihe goriva pre 5. februara. Tako je uvoz iz SAD u EU na putu da ovog meseca dostigne dvogodišnji maksimum. Istovremeno, u SAD se već bore sa zalihama dizela koje su 14 odsto ispod njihovog petogodišnjeg proseka, a vodeća američka rafinerija nafte Phillips 66 upozorava da će tržište goriva biti "tesno" ovog leta. U decembru prošle godine zemlje EU uvezle su rekordne količine dizela od 2016. godine, pri čemu je više od polovine goriva isporučeno iz Rusije. Kako piše Blumberg, Kina bi mogla postati ključni izvoznik dizela za Evropu. EU je tražila i od Ujedinjenih Arapskih Emirata dodatni uvoz ovog goriva. Kuvajt je najavio da će petostruko povećati izvoz u evropske zemlje. I Rusija povećava isporuke dizela ovog meseca, pre nego što stupi na snagu briselska zabrana.

Foto: Tanjug/Zoran Petrović

Dubravka Đedović

Po svemu sudeći, sada je na globalnom nivou aktuelna bitka za gorivo, a Srbija nastoji da održi stabilno i kontinuirano snabdevanje. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, kaže da je regionalno tržište i dalje opterećeno, pre svega, odlivom velike količine derivata u Ukrajinu. On ukazuje da poremećaj izaziva i zabrana prerade nafte ruskog porekla, koja je uticala na količine raspoloživih derivata.

- Sve je poskupelo i teže je dostupno u čitavom logističkom lancu, ali i pod tim uslovima trgovina se obavlja i potražnja za naftom i derivatima se uspešno zadovoljava - objašnjava Mićović za naš list. - Svi na tržištu, pa i srpske kompanije su manje otporne na eventualne poremećaje. To znači da ovako svi možemo dugo, ali ako dođe do ozbiljnijeg poremećaja teško će moći da se obezbede alternativni izvori snabdevanja.

Kada početkom narednog meseca stupi na snagu embargo, Srbija neće moći da uvozi derivate koji su dobijeni preradom sirove ruske nafte. Kako Mićović navodi, zasada je jedino Češka, i to inicijalnim dokumentom kojim su uvedene sankcije, obezbedila sebi to pravo.

- Tri rafinerije u našem širem okruženju, čiji proizvodi uobičajeno završavaju i na tržištu Srbije, imaju pravo da prerađuju naftu ruskog porekla i godinama su deo našeg bilansa - kaže Mićović. - Nisu to velike količine, ali mislim da je bilo osnova da se izborimo za to pravo, poput Češke, a da li bi bilo potrebe da se oni i uvezu, i u kojoj količini, to bi bila stvar tržišta. Verujem da ni sada nije kasno da se zatraži izuzeće za Srbiju. Ono bi naravno bilo ograničeno količinama koje su uvezene na srpsko tržište u prethodnim godinama i takve proizvode Srbija ne bi smela da izvozi trećim zemljama.

I da se naša zemlja izbori za izuzeće, pitanje je da li bismo mogli da dopremimo derivate nafte ruskog porekla. Kako objašnjava Mićović, uvoz mora da ide preko zemalja EU i neizbežno u lancu trgovine osiguranja i plaćanja učestvuje neka kompanija iz EU ili G7, a to bi bile nepremostive prepreke.

DIZEL POJEFTINIO 27 DINARA

CENE goriva u Srbiji ostaju iste u narednih sedam dana. Pumpadžije evrodizel mogu da prodaju maksimalno za 195, a evropremijum BMB 95 za 164 dinara po litru. Ove cene važe od juče do narednog petka u 15 časova. Devetu nedelju zaredom gorivo u našoj zemlji beleži ili pad ili stagnira. Za dva meseca dizel je pojeftinio 27, a benzin 22 dinara. Tako je 10. novembra litar evrodizela koštao 222, a BMB 95 se prodavao za 186 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!