PRVI PUT VIŠE OD 18 MILIJARDI EVRA: U trezorima NBS imamo skoro 38,5 tona zlata, više nego ikad

B. Ca.

05. 01. 2023. u 09:00

DEVIZNE rezerve su prema poslednjoj analizi dostigle nove rekordne visine. Tokom 2022. godine uvećane su, kako kažu u Narodnoj banci Srbije na nove najviše nivoe, uprkos nezapamćenoj višestrukoj krizi koja je pogodila svet.

ПРВИ ПУТ ВИШЕ ОД 18 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: У трезорима НБС имамо скоро 38,5 тона злата, више него икад

Foto Z. Jovanović

U izveštaju Centralne banke stoji da su bruto devizne rezerve krajem novembra iznosile 17,3 milijarde evra.

- To predstavlja njihov najviši nivo krajem meseca od kada se prate podaci, a tokom decembra su prvi put premašile nivo od 18 milijardi evra - kažu u NBS u izveštaju o rezultatima rada. - Time su tokom ove godine bruto devizne rezerve povećane za više od 10 odsto, odnosno 1,8 milijardi evra.

Osim toga, kako objašnjavaju u Centralnoj banci, u 2022. godini nastavljeno je i povećanje zlatnih rezervi, kupovinom 1,1 tone zlata iz domaće proizvodnje. Količinski, zlatne rezerve su krajem novembra dostigle rekordnih 38,5 tona, ukupne vrednosti 2,1 milijardu evra.

- Dinar je prema evru ojačao za 0,2 odsto - objašnjavaju u NBS. - Uticaji iz međunarodnog okruženja - geopolitičke tenzije i rast cena energenata bili su osnovni faktori snažnih deprecijacijskih pritisaka u prva četiri meseca ove godine, podstičući u martu snažnu tražnju građana za stranom gotovinom u menjačnicama i bankama. Narodna banka Srbije reagovala je blagovremeno i odlučno u tom delu godine. Od januara do aprila neto smo prodali 2,27 milijardi evra na deviznom tržištu.

Zlatne poluge

 

Bankama je, kako kažu u NBS, obezbeđeno gotovo pola milijarde evra strane gotovine u zamenu za devize, radi nesmetanog snabdevanja menjačnica i stanovništva.

- Činjenica da smo i u tako turbulentnom periodu očuvali stabilnost i deviznog segmenta i ostalih segmenata domaćeg finansijskog tržišta preokrenula je situaciju i, uz veće poverenje i obnavljanje delovanja faktora na strani ponude deviza, od maja ponovo preovladavaju pritisci ka jačanju dinara. Od maja, NBS je neto kupila 2,98 milijardi evra na deviznom tržištu. Na nivou godine, u segmentu intervencija na deviznom tržištu u plusu smo za više od 700 miliona evra.

Prethodna, 2022. godina, tako je postala peta od poslednjih šest godina da je Narodna banka Srbije neto kupac deviza - u ukupnom iznosu od 4,9 milijardi evra.

U Centralnoj banci naglašavaju pozitivnu percepciju Srbije kao investicione destinacije, o čemu govori i očuvan kreditni rejting Srbije na korak do investicionog, uprkos globalnim potresima.

- U svojoj poslednjoj oceni iz decembra 2022. godine, agencija Standard and Poor's posebno ističe kredibilan okvir makroekonomskih politika, dok je adekvatan nivo deviznih rezervi naveden kao jedan od važnih stubova odbrane naše ekonomije od potresa iz eksternog okruženja - kažu u NBS. - Kao važne faktore očuvanja kreditnog rejtinga Standard and Poor's ističe i kredibilnu monetarnu politiku Narodne banke Srbije.

 

RASTU I STRANE INVESTICIJE

SRBIJA će u 2022. godini imati novu rekordnu godinu s prilivima stranih direktnih investicija između 4,3 i 4,4 milijarde evra, što su pokazali operativni podaci za decembar - kažu u NBS. - Kao i tokom prethodnih godina, više od polovine priliva usmereno je u razmenljive sektore, a najviše u prerađivačku industriju, koja je ključni izvozni sektor srpske privrede. Očekujemo da će izvoz prerađivačke industrije u 2022. godini premašiti nivo od 23 milijarde evra, što je za oko četiri milijarde evra više od izvoza prerađivačke industrije u 2021. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)