REKLI DA NEĆE RUSKU NAFTU PA SE PREDOMISLILI: Rusija dobila zahtev od Poljske i Nemačke za isporuku nafte sledeće godine

Novosti online

20. 12. 2022. u 10:47

KOMPANIJA „Transnjeft“ primila je zahteve od Poljske i Nemačke za pumpanje nafte sledeće godine, uprkos saopštenjima da ne žele da nastave isporuke, izjavio je predsednik „Transnjefta“ Nikolaj Tokarev za televiziju „Rusija 24“.

РЕКЛИ ДА НЕЋЕ РУСКУ НАФТУ ПА СЕ ПРЕДОМИСЛИЛИ: Русија добила захтев од Пољске и Немачке за испоруку нафте следеће године

Foto Shutterstock

„Najavili su da od 1. januara neće uzimati naftu iz Rusije. A sada smo dobili zahteve poljskih potrošača: dajte nam tri miliona tona za sledeću godinu i 360 hiljada tona za decembar, a i Nemačka je već podnela zahtev za prvo tromesečje“, rekao je on.

Ranije su mediji objavili da je najveća poljska rafinerija nafte „Orlen“ podnela zahtev „Transnjeftu“ za isporuku tri miliona tona ruske nafte preko naftovoda „Družba“ 2023. godine. Potpredsednik kompanije Sergej Andronov potvrdio je da Poljska planira da sledeće godine kupuje rusku naftu i naveo da postoje odgovarajući zahtevi „Transnjeftu“ od poljskih potrošača.

Naftovod „Družba“ proteže se od Samarske oblasti, prolazi kroz Brjansk, a zatim se račva na dva dela: severni (preko teritorije Belorusije, Poljske i Nemačke) i južni (preko teritorije Ukrajine, Češke, Slovačke i Mađarske).

Posle početka vojne specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Evropska unija je uvela već šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvao nagli rast inflacije i cena hrane i benzina.

Šesti paket evropskih sankcija predviđao je postepeno uvođenje embarga na uvoz nafte iz Rusije. Istovremeno se zabrana odnosi samo na isporuke morem, a nafta koja dolazi preko naftovoda „Družba“ ne podleže ograničenjima. Sankcije uključuju i zabranu osiguranja za brodove koji prevoze rusku naftu.

Embargo na naftu stupio je na snagu 5. decembra, a na naftne derivate će stupiti na snagu 5. februara 2023. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna