PEKING NE MARI ZA ODLUKE ZAPADA: Kina ignoriše ograničenja cene ruske nafte

Novosti online

11. 12. 2022. u 00:16

RUSKI tip nafte ESPO s Dalekog istoka prodaje se u Aziji iznad cene koju je ograničio Zapad – 60 dolara po barelu, preneo je "Blumberg" i konstatovao da Moskva možda koristi sopstvene tankere i sama obezbeđuje osiguranje pošiljki ne bi li zaobišla mere koje su 5. decembra usvojile zemlje EU, G7 i Australija.

ПЕКИНГ НЕ МАРИ ЗА ОДЛУКЕ ЗАПАДА: Кина игнорише ограничења цене руске нафте

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File/Shutterstock/Ilustracija

Po informacijama kuće "Argus medija", ali i brojnih nezavisnih kineskih rafinerija koje su već rezervisale isporuke nafte za januar 2023, cena ESPO tipa ovog energenta iznosiće u tom mesecu 67,11 dolara.

Najveći ruski kupac nafte Kina nije potpisala ograničenje cena, a podaci s tržišta pokazuju da se posluje kao i obično.

Nezavisne rafinerije su dominantni kupci ESPO klase nafte i "ne mare baš za gornju granicu cene. Oni analiziraju podatke ne bi li utvrdili da li projektovane cene donose profit ili ne", rekao je Rojtersu ranije ove nedelje jedan direktor rafinerije.

Najmanje jedan kontingent ESPO nafte prodat je u decembru po ceni od 68 dolara po barelu.

U oktobru su mediji izvestili da ruski naftni gigant "Rosnjeft" radi na tome da kupci u regionima koji nisu pod sankcijama što pre dobiju zalihe nafte, te da su kupci tražili od "Rosnjefta" da obezbedi isporuku do krajnjeg odredišta i pokrije troškove osiguranja i transporta.

Evropska unija, zemlje G7 i Australija uvele su 5. decembra ograničenje cena na izvoz ruske nafte preko mora. Zapadnim kompanijama tako je zabranjeno da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako je teret kupljen po toj ceni ili ispod nje.

Rusija je pak više puta rekla da neće prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cena.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu