LAVROV JASAN: "Nema nikakve geopolitičke igre u stvaranju "gasne unije"

Tanjug

11. 12. 2022. u 10:22

U IDEJI stvaranja "gasne unije" između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana nema nikakve geopolitičke igre, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ ЈАСАН: Нема никакве геополитичке игре у стварању гасне уније

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

- Trenutno se razgovara o inicijativi za formiranje gasnog projekta između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana. Analitičari, posebno na Zapadu, odmah su počeli da govore da je to neka vrsta političke ili geopolitičke igre. Nema nikakve igre ovde -  rekao je Lavrov u intervjuu za kazahstanski TV kanal "Khabar 24".

On je dodao da su Moskva, Astana i Taškent susedi sa zajedničkim sistemom prenosa gasa. 

- Ti isti susedi su zainteresovani da obezbede snabdevanje gasom, uzimajući u obzir sezonske 'pikove' potrošnje. Pre neki dan sam pročitao izveštaj da je iznenada došlo do nestašice struje u Uzbekistanu. Evo konkretnog primera kada bez ikakve politizacije i ideologije treba da iskoristimo našu saradnju za rešavanje praktičnih pitanja, a sve u interesu naših građana - dodao je Lavrov, prenela je RIA Novosti.

Predsednici Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev krajem novembra razgovarali su o stvaranju "trilateralne gasne unije", uz učešće Uzbekistana radi koordinacije akcija u transportu ruskog gasa preko teritorija Kazahstana i Uzbekistana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEPA ĆERKA TANJE BOŠKOVIĆ: Glumile su zajedno samo u jednom filmu