Kako uštedeti struju ove zime?

Novosti online

23. 11. 2022. u 08:00

DOLAZI zima i troši se više struje. Da li mora baš toliko i kako smanjiti potrošnju, odnosno uštedeti u kućnom budžetu?

Како уштедети струју ове зиме?

Foto: Free Images Pixabay

Dva su osnovna načina – pre svega promena vaših navika i korišćenje odgovarajućih uređaja koji su ekonomičniji u trošenju struje.

 

Štedljivi frižideri

Zato je, na pitanje postoje li štedljivi frižideri, odgovor da. Da, ako vodimo računa kako podešavamo i koristimo frižider i drugo da, ako je frižider noviji.

Nemojte biti razočarani odgovorima jer ste možda očekivali čarobni štapić, već se potrudite i promenite vaše navike u korišćenju svih uređaja u kući i videćete efekte u kućnom budžetu koje možda niste očekivali ali su vas svakako obradovali.

 

Dobri saveti protiv loših navika

Vreme je da obratite pažnju kako trošite struju i gde sve možete da uštedite. Oni koji to primenjuju dobro znaju da koristi ima i da stižu računi sa manjim iznosima.

Frižider i zamrzivač su uključeni na električno napajanje 24 sata i važno je kako su podešeni da ispune funkciju a potroše manje struje. Jačinu hlađenja podestite na optimalnu, od mogućih obično pet nivoa, izaberite tri, a kod novijih frižidera može i dva i opet će hrana ostati dobra i zdrava. A potrošnja će biti manja.

Kod otvaranja frižidera i zamrzivača vodite računa da to bude kraće vreme. Zadržavate temperaturu, nema otapanja i smanjujete mogućnost stvaranja snega na zidovima što takođe povećava potrošnju struje. Za mesec dana procenjuje se da ušteda može biti od jedne pa i više hiljada dinara.

 

Racionalni bojleri

I na pitanja postoje li racionalni bojleri odgovor je da, ali takođe nema čarobnog štapića. Ali ima načina da uštedite pristojnu sumu novca. Najpre podesite bojler tako da bude na srednjoj jačini, jer na jačim stepenima grejanja nepotrebno troši struju za vrelu vodu koja vam i nije potrebna. Na srednjoj jačini imaćete dovoljno tople vode za tuširanje i kućne poslove, a nećete ni dobiti opekotine ako niste obratili pažnju a slavina je okrenuta na crveno.

U kupatilu se inače potroši dosta struje, pa je korisno povesti računa. Umesto kupanja u kadi tuširanjem trošite do tri puta manje vode. Uštedite i na vodi i na struji. Zanimljiva je preporuka za pranje ruku hladnom vodom, jer dok topla voda dođe iz bojlera vi ste ruke skoro oprali i zato vam dalje topla voda i nije neophodna. A kad već poteče onda aktivira bojler koji odmah troši struju i to nije baš racionalno.

Uštedite i na malim potrošačima

Štedite na potrošnji sijalica. Uključite samo one koje su potrebne i to neka bude štedljive ili još bolje LED sijalice. One jesu skuplje ali na duži rok uštede četiti i više puta struje nego obične.

Loša navika je da punjač držite utaknut i kad ne punite telefon. A struju i tada trošite. Kad dodate računar, televizor i druge male potrošače koji su u strujnom kolu i kad ih ne koristite, onda je trošak i veći. Kod tih potrošača rešenje za uštedu može biti razvodni kabal sa preklopnikom, pa kad ga isključite onda uređaji na njemu više nisu potrošači.

Spisak načina da smanjite potrošnju struje u domaćinstvu je zaista dug. Mogu se primeniti na vreme kad obavljamo neke kućne poslove, kao što je pranje sudova ili veša, koji se mogu obavljati kad je struja jeftinija. Termoakumulacione peći takođe treba puniti na jeftinoj struji. Bojler takođe.

Veća ulaganja za velike uštede

Najefikasniji načini da uštedite na potrošnji struje su i najskuplji u momentu primene, ali dugoročno daju najveće efekte. To je dobra izolacija zidova, ugradnja solarnih panela, stolarija koja dobro dihtuje. Najbolje je o tome voditi računa prilikom gradnje, poskupljuje ali donosi dugoročnu korist.

Ali nemojte zanemariti ni ove lako primenjive mere za štednju struje. Nemojte tražiti štedljive frižidere i racionalne bojlere već primenite štedljive i racionalne mere za njihovo korišćenje, kao i za sve druge uređaje u domaćinstvu. Nećete smanjiti komfor, a računi će biti manji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati